Openbaar vervoer: minister lanceert elektronische ticketverkoop (CongoForum)

KINSHASA – Het openbaarvervoerbedrijf Transco wil zijn capaciteit vergroten dankzij een nieuw systeem voor digitaal beheer op afstand. Afgelopen donderdag lanceerde de minister van Vervoer, Marc Ekila, een digitaal ticketsysteem, aldus Actualité.cd. Het systeem zit nog wel in de experimentele fase.

Transco werkt hiervoor samen met het privébedrijf Solutech, dat een systeem heeft geïnstalleerd om de betalingen en bewegingen van passagiers te volgen met behulp van camera’s aan de voorkant van elk voertuig. De minister van Vervoer uitte zijn tevredenheid over deze ontwikkeling. Digitalisering moet helpen om overheidsbedrijven meer inkomsten te laten hebben. Volgens Ekila sluit het project aan bij de wensen van president Félix Tshisekedi.

“Zoals u weet, heeft het staatshoofd de noodklok geluid over het beheer van overheidsbedrijven en overheidsinstellingen, dat beter moet. We bevinden ons in een tijdperk van digitalisering en modernisering, en we moeten het beheer rationaliseren met behulp van moderne hulpmiddelen”, zei de minister.

Ekila voegde eraan toe: “De meeste overheidsbedrijven hebben managementproblemen door menselijke zwakheden. We moesten naar innovatieve oplossingen zoeken.” Het nieuwe systeem zou in deze geest moeten bijdragen tot een beter beheer van Transco en meer inkomsten.

De algemeen directeur van Transco, Cyprien Mbere, gaat ervan uit dat de inkomsten zullen stijgen en is ook blij met de ‘realtime’ informatie en de opleiding van het personeel, die nog zal volgen.

Volgens Emmanuel Koloando, algemeen directeur van Solutech, verschuift de innovatie van ticketing naar geolocatie en wordt het mogelijk om brandstof, reserveonderdelen, voorraden en personeelsbewegingen in realtime vanop afstand te controleren.

Minister Ekila kocht bij de lancering zelf een ticket terwijl de camera het hele tafereel vastlegde en terugstuurde naar de centrale server van het bedrijf. De minister en zijn gevolg stapten daarop in een bus naar de Matete-brug voor een technische test.

Kort voordat hij het hoofdkantoor van Transco verliet, bezocht de minister het gezondheidscentrum van Transco, dat onlangs door het management van het bedrijf was opgezet voor de werknemers.

© CongoForum, 31.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.