Ramp Kalehe: bijna 200 kinderen uit Bushushu en Nyamukubi herenigd met hun families (CongoForum)

BUSHUSHU – De christelijke ngo ‘Action chrétienne pour l’aide et le développement’ (ACAD) heeft zaterdag bevestigd dat ze 193 kinderen heeft herenigd met hun families in het gebied Kalehe (Zuid-Kivu).

Bienvenue Tabinge, verantwoordelijk voor bescherming bij ACAD, gaf deze cijfers tijdens een bezoek van de humanitaire coördinator in de Democratische Republiek Congo aan hen die afgelopen mei de ramp veroorzaakt door de regens hadden overleefd.

“We zorgen ook voor deze niet-begeleide kinderen, sporen hun families op en proberen ze te herenigen. Op dit moment zijn al 193 kinderen herenigd met hun families. Anderen verblijven nog steeds bij tijdelijke gastgezinnen, spontane gastgezinnen, totdat we hun familie kunnen vinden”, legt hij uit.

ACAD heeft in de nasleep van de ramp met steun van UNICEF kindvriendelijke ruimtes opgezet in Bushushu en Nyamukubi. In deze ruimtes leven gemiddeld 1275 kinderen.

“Er zijn ook kinderen uit de gemeenschap die hier komen spelen, want we discrimineren niet. In totaal hebben we op dit moment 1.001 weeskinderen en kwetsbare kinderen, 102 onbegeleide kinderen en 203 van hun familie gescheiden kinderen. Na elke sessie psychologische zorg en spelletjes geven we ze een maaltijd”, legt Bienvenue Tabinge uit.

Honderden kinderen zijn echter nog steeds niet herenigd met hun familie in de twee dorpen die door de ramp zijn getroffen.

De humanitaire coördinator in de Democratische Republiek Congo, Bruno Lemarquis, prees de steun aan de kinderen die werden getroffen door de ramp, waarbij in Kalehe bijna 500 doden en duizenden vermisten werden geteld.

© CongoForum, 10.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rosalie Zawadi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.