Rectoren van universiteiten uit Centraal-Afrika en Grotenmerengebied bijeen in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – De rectoren en verantwoordelijken van universiteiten van het ‘Agence universitaire de la francophonie’ (AUF) in Centraal-Afrika en het gebied van de Grote Meren zijn gisteren in Kinshasa begonnen aan hun regionale conferentie. Aan de vooravond van de Spelen van de Francofonie zullen deelnemers uit 10 landen – Burundi, Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Congo-Brazzaville, Democratische Republiek Congo, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Rwanda en Oeganda – twee dagen lang hun ervaringen delen en mogelijkheden identificeren voor partnerschappen tussen hun instellingen, schrijft Actualité.cd.

“Het doel van deze bijeenkomst is om iedereen rond dezelfde tafel te krijgen om de ontwikkeling van onze landen door middel van wetenschap in het Frans te bespreken. Dit is de eerste keer dat zo’n conferentie wordt georganiseerd in de regio Centraal-Afrika en de Grote Meren. We hebben de datum en locatie niet toevallig gekozen. In deze gastvrije stad, hoofdstad van het grootste Franstalige land ter wereld, worden de Spelen van de Francofonie gehouden. We dachten dat we als deelnemers aan deze Spelen net zo goed konden profiteren van het synergie-effect en jullie allemaal konden uitnodigen om onze conferentie bij te wonen aan de vooravond van de Spelen”, vertelde professor Slim Khalbous, rector van de AUF, aan de ongeveer 60 voorzitters, rectoren en directeuren van de deelnemende instellingen.

Professor Jean-Marie Kayembe Ntumba, rector van de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) en voorzitter van de provinciale conferentie van instellingshoofden voor de provincie Kinshasa, merkte op hoe de uitdagingen voor het hoger en universitair onderwijs kunnen worden aangegaan. Vandaar de noodzaak van deze conferentie.

“Het beheer van het groeiende aantal studenten en administratief personeel en de vervallen infrastructuur zijn enkele van de grootste uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden. We moeten ook zeggen dat de Democratische Republiek Congo begonnen is met het LMD-onderwijssysteem (Licence-Maitrise-Doctorat). Digitalisering en de digitalisering van onze verschillende sectoren lijken de snelle weg naar transformatie. We moeten vernieuwen door sectoren te ontwikkelen die echte banen creëren. We moeten de technische faciliteiten in technische onderwijsstructuren verbeteren. We moeten in onderwijsprogramma’s rekening houden met gender. Nieuwe oriëntaties zoals het toepassingsgebied van kunstmatige intelligentie zullen de universiteit in onze subregio in staat stellen om effectiever te zijn in het oplossen van de problemen van onze verschillende gemeenschappen. Deze uitwisselingen zijn daarom belangrijk”, legde hij uit.

Volgens professor Gilbert Fitula Kishiba, rector van de Universiteit van Lubumbashi en vicevoorzitter van de AUF, is de Franstalige wereld van de wetenschap één van de manieren om effectieve oplossingen te bieden voor de sociale problemen van gemeenschappen in Centraal-Afrika en de bredere regio. Deze ‘Francofonie van de wetenschap’ kan worden verklaard door reflecties over de productie van kennis en knowhow die aan de verwachtingen van jongeren, leraren, onderzoekers, besluitvormers, internationale donoren, enzovoorts kunnen voldoen.

De rector van de UNILU toonde zich blij met de oprichting van de ‘Académie internationale de la francophonie’ om het probleem van de publicatie van wetenschappelijk onderzoek in het Frans door Franstalige onderzoekers op te lossen.

Het ‘Agence Universitaire de la Francophonie’ is een structuur die meer dan 1.000 instellingen voor hoger onderwijs en universiteiten uit ongeveer 100 landen over de hele wereld samenbrengt. Het doel is om Franstalige studenten, docenten en onderzoekers te ondersteunen.

© CongoForum, 26.07.23 (rk)

Beeld – bron: logo AUF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.