Start project “Eazzy Energy Access” in de strijd om toegang tot elektriciteit (CongoForum)

KINSHASA – In de Democratische Republiek Congo, waar meer dan 80 miljoen mensen wonen, heeft slechts 10% toegang tot energie. Om dit tekort aan te vullen, lanceerde Equity BCDC afgelopen maandag, in samenwerking met Schneider Electric, Dev Solaire en So Gaz, het grote project “Eazzy Energy Access”.

Het doel van het project is om de lokale bevolking te voorzien van ‘zonnekits’ waarmee het energietekort enigszins kan worden opgelost, aldus Radio Okapi. De ondertekening van het protocol van overeenstemming tussen al deze partners vond plaats op maandag 17 juli in het Pullman Hôtel in Kinshasa. Er zullen een miljoen ‘zonnekits’ worden verdeeld over het hele land.

Deze eerste reeks is een proefproject dat na verloop van tijd moet worden uitgebreid, legt Célestin Mukeba, directeur van Equity BCDC, dat bankkredieten verstrekt voor het project, uit: “Als bank bieden we financiële steun aan het project, want we stellen kredieten beschikbaar die zullen worden aangepast aan de hele Congolese bevolking “.

De directeur Duurzame Ontwikkeling van Schneider Electric, mevrouw Gwenalle, legt uit wat haar bedrijf gaat doen zodra de overeenkomst is getekend: “We ontwikkelen technologieën voor toegang tot energie. Dit kan zijn om een telefoon op te laden of, meer in het algemeen, om ’s avonds te lezen en dus voor het onderwijs van kinderen. Zoals je ziet is toegang tot energie heel breed. We hebben technologie ontwikkeld, maar we hebben lokale partners nodig om ze op grote schaal en snel te kunnen inzetten. Dat is het doel van de samenwerking die we vandaag aangaan met Equity, Dev Solar en So Gaz”.

De ‘zonnekit’ bevat een verlichtingssysteem met vier of vijf lampen, met de optie om de telefoon op te laden. Verder een kooksysteem op gas en drie reserve-gasflessen.

© CongoForum, 20.07.23 (rk)

Beeld – bron: directeur van Equity BCDC, Célestin Mukeba, Radio Okapi/Jacques-Yves Molima

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.