Terugkeer vluchtelingen: maatschappelijk middenveld Noord-Kivu wil deelnemen aan overleg Rwanda-DR Congo-UNHCR (CongoForum)

GOMA – De provinciale coördinatie van de burgermaatschappij in Noord-Kivu heeft afgelopen zaterdag in Goma een verklaring afgelegd onder de titel “Nee tegen de tripartiete conferentie over Congolese vluchtelingen zonder deelname van volksvertegenwoordigers”.

In de verklaring zegt de organisatie dat ze geen tripartiet overleg kan goedkeuren zonder de vertegenwoordigers van de basis van het volk, namelijk de traditionele stamhoofden en vertegenwoordigers van de civiele maatschappij. “Zij zijn degenen die weten wie een Congolese vluchteling is en wie niet,” staat er.

John Banayene, voorzitter van deze burgerorganisatie, waarschuwt dat het negeren van dit aspect een negatieve invloed kan hebben op het proces van identificatie en repatriëring van deze mensen naar hun land: “Het succes van een repatriërings- en reïntegratieproces voor de repatriëring van vluchtelingen naar hun land van herkomst hangt af van de aanvaarding door de gemeenschap, en in het bijzonder van de kennis van de gastgemeenschappen over het proces”.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) zijn ongeveer 80.000 Congolezen vluchteling in Rwanda. Deze mensen zouden Noord-Kivu ongeveer tien jaar geleden hebben verlaten op de vlucht voor verschillende veiligheidsincidenten. Er zijn echter minstens 250.000 Rwandese vluchtelingen in de DR Congo, de meesten in Noord- en Zuid-Kivu.

Kigali en Kinshasa verbonden zich ertoe een constructieve dialoog aan te gaan om gunstige voorwaarden te creëren voor de duurzame terugkeer van Congolese en Rwandese vluchtelingen naar hun respectieve landen.

Op maandag 15 mei kwamen delegaties van beide landen en de UNHCR in Genève (Zwitserland) bijeen om de repatriëringsregelingen te bespreken.

© CongoForum, 03.07.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.