Tshisekedi hoopvol over oplossing voor politieke crisis in Tsjaad (CongoForum)

KINSHASA – Twee dagen van consultaties over een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in Tsjaad stemmen de Congolese president Félix Tshisekedi hoopvol. Tshisekedi was aangesteld om de consultaties te faciliteren. Op een persconferentie met zijn Tsjadische ambtgenoot toonde hij zich optimistisch, berichten het Congolese persagentschap ACP en Mediacongo.

Tshisekedi denkt dat de politieke crisis in Tsjaad vreedzaam op te lossen is. “Alle mensen die ik hier heb ontmoet, zijn voor de heropbouw, vooruitgang, verzoening en eenheid in Tsjaad”, klonk het.

Tijdens de gesprekken werd afgesproken dat er in Tsjaad zal worden samengewerkt om het transitieproces inclusiever te maken en meer te luisteren naar de eisen van politieke partijen, politiek-militaire bewegingen, het middenveld en gemeenschappen met uiteenlopende geloofsovertuigingen.

Tshisekedi wil de contacten met de Tsjadische president Mahamat Idriss Deby en alle betrokken partijen voortzetten. Bij de internationale gemeenschap wil hij pleiten voor technische en financiële ondersteuning van het Tsjadische verkiezingsproces en humanitaire steun. Tshisekedi beseft dat Congo zelf af te rekenen heeft met ‘barbaarse agressie’ en ‘allerlei pogingen om te destabiliseren’. Maar hij wil tegelijkertijd ook in Tsjaad zijn rol spelen, zo blijkt.

Mahamat Idriss Deby bedankte zijn collega Tshisekedi voor de geleverde inspanningen. Hij hoopt dat Tshisekedi erin zal slagen om ook in zijn eigen land overal de vrede te laten terugkeren.

In december 2023 is er een referendum over de Grondwet in Tsjaad. In oktober 2024 moeten er nieuwe verkiezingen plaatsvinden.

In de DR Congo zijn er eind dit jaar nieuwe verkiezingen.

© CongoForum, 20.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/presidentschap van de DR Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.