UDPS’er klaagt over “haatdiscours tegen Luba-bevolkingsgroep” (CongoForum)

NIAMEY – Augustin Kabuya, secretaris-generaal van de UDPS, beschuldigt de oppositie ervan dat ze de haat tegen de Luba aanwakkert en dat ze de circa 450 bevolkingsgroepen in de DR Congo opzet tegen de stamgenoten van president Félix Tshisekedi. Dat schrijft Mediacongo.

Kabuya deed zijn uitspraak in Niger, waar hij deelneemt aan een bijeenkomst van Afrikaanse socialistische partijen.

“Het staatshoofd doet zijn best om onze instellingen te laten functioneren maar de oppositie spaart geen enkele moeite om een haatdiscours te ontwikkelen tegen ons”, aldus Kabuya. “De UDPS, die 37 jaar lang streed voor het herstel van de democratie en de rechtsstaat, heeft nooit zo’n discours gevoerd om haar stem te laten horen.”

In mei zei de UDPS’er al dat Tshisekedi wordt bestreden door opposant Moïse Katumbi “omdat hij tot de Luba behoort”. « En niet omdat hij het land slecht leidt. »

Na acties tegen een betoging van de opposanten hadden twee parlementsleden uit de oppositie uitdrukkelijk verwezen naar de Luba-bevolkingsgroep. Ze verwezen daarmee in feite naar de huidige Congolese machthebbers.

Afgelopen zaterdag reageerde president Tshisekedi. Naar zijn smaak wilden de parlementsleden alle andere Congolezen opruien tegen de Luba.

© CongoForum, 18.07.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Joël Bofengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.