Uvira: verkeer nog steeds verstoord tussen Kamanyola en Ruzizi door demonstraties en barricades (CongoForum)

KAMANYOLA – Het wegverkeer is vandaag nog steeds niet hervat in Kamanyola, op het ’territoire’ van Walungu, ten noorden van het ’territoire’ van Uvira (Zuid-Kivu). Sinds maandag 3 juli om 5 uur ’s ochtends zijn er barricades opgeworpen door jonge demonstranten op nationale weg nummer 5 tussen de brug van Kamanyola en de brug over de Ruzizi-rivier, die de stad Bugarama in Rwanda en Kamanyola in de DR Congo scheidt.

Voertuigen uit Bukavu en Uvira zijn nog steeds geblokkeerd, bericht Radio Okapi. Er is geen doorgang of omleiding tussen de twaalf barricades die door de demonstranten zijn opgeworpen.

De demonstranten protesteren tegen een cartografisch CENI-project (CENI: Onafhankelijke Nationale Kiescommissie) dat Kamonyala niet als plattelandsgemeente presenteert. Hierdoor kan Kamonyala niet profiteren van de verdeling van de verkiezingszetels.

Luvungi, Sangi en Kiliba hebben wel hun status als plattelandsgemeente gekregen, zeggen de demonstranten verontwaardigd. Dat vertelt Birindwa Bisimwa, coördinator van de nieuwe Congolese burgermaatschappij in Kamanyola.

“Volgens zijn status van 2015 is Kamanyola een plattelandsgemeente, net als andere gemeenten zoals Luvungi, Sange en Kiliba. Maar we zijn verbaasd om te zien dat Luvungi kan worden opgenomen in CENI’s ontwerptoewijzing van zetels. We hebben gemerkt dat Kamanyola veel potentieel heeft, meer dan zelfs deze gemeenten die net in de zetelverdeling zijn opgenomen,” betreurde hij.

Birindwa Bisimwa riep de minister van Binnenlandse Zaken, Peter Kazadi, op om in te grijpen: “We begrijpen dat bepaalde ‘zwarte handen’ hierachter kunnen zitten waardoor de minister Kamanyola’s rechten niet kan herstellen. Daarom gaan we de straat op. We vragen de nationale minister van Binnenlandse Zaken om op zijn beslissing terug te komen en te overwegen dat Kamanyola een plattelandsgemeente is en geen ‘groupement'”.

De betogers gingen op maandag 3 juli naar het kantoor van het Kamanyola-‘groupement’. Ze verwijderden er de woorden “Groupement de Kamanyola” en vervingen ze door “Commune rurale de Kamanyola” (Plattelandsgemeente Kamanyola).

Tot vanochtend had nog niemand van de overheid de demonstranten ontmoet. Albert Labani, de provinciale minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid van Zuid-Kivu, die in Uvira is, zegt dat hij zijn adviseur naar het gebied heeft gestuurd om met de demonstranten te praten.

© CongoForum, 04.07.23 (rk)

Beeld – bron: Uvira op de kaart/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.