Belastingen: syndicalisten noemen speciale commissie ‘onwettelijk’ (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering wil ondernemingen sowieso belasten wanneer ze geen belastingaangifte hebben ingediend. De minister van Financiën en de Algemene Inspectie van Financiën (IGF) zouden hier werk moeten van maken. Minister Nicolas Kazadi richtte in dit verband een commissie op, samengesteld uit experts van de belastingdienst (DGI), de douane (DGDA), de IGF, medewerkers van zijn kabinet en anderen. Deze commissie moet rigoureus de belastingaangiften voor 2022 controleren, aldus L’Avenir en Mediacongo.

Alleen: de syndicalisten bij de DGI vinden dat deze commissie onwettelijk is. Zij merken op dat belastingcontroles alleen mogen gebeuren door de fiscale administratie en verwijzen naar een wet van 13 maart 2003. De DGI kan in sommige gevallen wel een beroep doen op externe expertise. Maar externe experts mogen alleen advies geven, niet meer.

Als het werk van de speciale commissie zou resulteren in extra belastingaanslagen, zouden belastingplichtigen bezwaar kunnen aantekenen, waarschuwen de syndicalisten, die nog andere mogelijke gevaren zien.

Is de oprichting van de commissie wel verstandig in het vooruitzicht van de verkiezingen van eind dit jaar? Sommigen denken van niet. Als het personeel van de DGI zou besluiten om te staken, zou dat rampzalig zijn voor de overheidsinkomsten. De syndicalisten hopen dat president Félix Tshisekedi zal tussenbeide komen om te vermijden dat de belastingwetgeving met voeten wordt getreden.

© CongoForum, 22.08.23 (db)

Beeld – bron: Nicolas Kazadi, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.