Beni: “weduwen en wezen van soldaten” betogen tegen schrappen namen voor overlevingspensioen (CongoForum)

BENI – Vrouwen die zeggen dat ze weduwen van militairen zijn en hun kinderen hebben dinsdag in Beni betoogd om te protesteren tegen het feit dat hun namen niet zijn opgenomen in de lijst voor de overlevingspensioenen van weduwen en wezen van gesneuvelde militairen. Het protest volgde op een fysieke controle door een delegatie van het inspectoraat-generaal van het leger die vanuit Kinshasa was overgekomen.

Het leger beweert volgens Radio Okapi dat het niet om “echte” weduwen van militairen gaat, omdat ze in het bezit zijn van valse documenten die door legerofficieren zijn vervalst.

De vrouwen, die beweren weduwen van soldaten te zijn, zeggen dat ze door de militaire administratieve dienst zijn geïdentificeerd na het overlijden van hun echtgenoten. Ze zijn verbaasd dat hun namen zijn weggelaten uit de lijst van begunstigden van het overlevingspensioen, na de laatste inspectie door het inspectoraat-generaal van de FARDC. Een betoogster, die om anonimiteit vroeg, gaf toe dat er vrouwen onder hen waren die valse documenten hadden gekregen van sommige officieren.

Volgens kapitein Anthony Mwalushayi, militair woordvoerder in de streek van Beni, onderzoekt de militaire rechtbank de situatie van geval tot geval: “Samen met de delegatie hebben we ontdekt dat er bedrog is gepleegd. Dat konden we ontdekken omdat de controles zo streng zijn. Er zijn ‘valse’ weduwen die drie, vier of vijf kiezerskaarten hebben. Maar het moet gezegd worden dat er ook echte weduwen zijn die soms niets ontvangen, terwijl de nepweduwen en -wezen hier het overlevingspensioen van de soldaten krijgen”.

Na de fysieke controle door het inspectoraat-generaal van de FARDC werden volgens kapitein Mwalushayi zo’n veertig vrouwen gearresteerd die zich voordeden als weduwe van een militair en valse documenten gebruikten.

In totaal werden 127 dossiers onderzocht door inspecteurs uit Kinshasa.

© CongoForum, 25.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.