Bouw brug tussen Ituri en Noord-Kivu gaat van start (CongoForum)

BENI/MAMBASA – De administrateur van het territorium Mambasa heeft de start aangekondigd van de bouw van de brug ‘Ituri 2’, op de weg die de territoria Beni in Noord-Kivu en Mambasa in Ituri met elkaar verbindt.

De werken aan de brug zijn vrijdag gestart door het ‘Office des Routes’ (OR). Een opluchting voor de gebruikers, weet Radio Okapi. In de vijf maanden sinds de brug instortte, hebben gebruikers van deze weg enorme moeilijkheden ondervonden bij het reizen tussen Noord-Kivu, Ituri en Tshopo.

Kambale Kahesi Riziki, manager van een reisbureau dat Butembo-Beni en Kisangani met elkaar verbindt, legt uit: “Een van onze bussen vertrekt vanuit Kisangani en rijdt tot aan de brug. Een ander voertuig brengt ook passagiers en goederen van Butembo en Beni naar de brug. Daar laden we alle goederen uit, brengen ze naar de overkant in bootjes en laden ze aan de andere kant van de rivier weer in de bus. Het is een ingewikkelde operatie die veel tijd en moeite kost”. Om de extra kosten te dekken, verhoogde het agentschap de prijs van het bagagetransport. Een kilo, die eerst 0,6 dollar kostte, is gestegen tot 0,8 dollar.

Naast deze problemen hebben reisbureaus nog een ander probleem, zoals Kahesi Riziki uitlegt: “Zodra de bagage is uitgeladen, is de overtocht een ander probleem. Er staat een file bij de brug. Soms raken er pakketjes verloren door gebrek aan toezicht. En dit gebeurt alleen op de plaats van bestemming. In zulke gevallen betaalt het agentschap”. De man is blij met de werken aan de brug. “Ook al duurt het twee maanden, dit is een opluchting voor ons”, zegt Kahesi Riziki.

Door het instorten van de ‘Ituri 2’-brug is er ook minder verkeer op de nationale weg. Deze situatie heeft gevolgen voor de inkomsten van de provincie Ituri. De chef de afdeling inkomsten van de provincie Ituri (DGRPI)/Mambasa zegt dat hij een “aanzienlijke daling van de inkomsten heeft vastgesteld, tot 10% van de werkelijke inkomsten”.

Van zijn kant heeft het Wegenbureau beloofd de werken aan de brug binnen de twee maanden af te ronden.

© CongoForum, 29.08.23 (rk)

Beeld – bron: Archief ‘Office des routes’/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.