BRICS-top: Sama Lukonde vertegenwoordigt Félix Tshisekedi in Zuid-Afrika (CongoForum)

JOHANNESBURG/KINSHASA – De leiders van China, Brazilië, India en Zuid-Afrika komen van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 augustus bijeen in het Sandton-conferentiecentrum aan de rand van Johannesburg (Zuid-Afrika), als onderdeel van de 15de BRICS-top (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika). De besprekingen zullen gaan over het thema “BRICS en Afrika: partnerschap voor wederzijds versnelde groei, duurzame ontwikkeling en inclusief multilateralisme”.

De Democratische Republiek Congo wordt op deze bijeenkomsten vertegenwoordigd door premier Jean-Michel Sama Lukonde, schrijft Actualité.cd. Hij maakte dit bekend op de jongste Congolese ministerraad in de ‘Cité de l’Union Africaine’.

“De premier deelde de Raad mee dat hij de eer zal hebben om de president van de Republiek te vertegenwoordigen op de 15de top van de BRICS-groep van landen, die van 22 tot 24 augustus 2023 zal plaatsvinden in Johannesburg, Zuid-Afrika,” staat in de notulen van de vergadering.

BRICS is een groepering van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, gevormd door de toevoeging in 2010 van Zuid-Afrika aan de voorganger BRIC. De BRICS-club vertegenwoordigt 42% van de wereldbevolking (3,2 miljard mensen) en ongeveer 25% van het mondiale BBP (Bruto Binnenlands Product).

Er zijn momenteel 23 landen die officieel lid willen worden van de organisatie. Dit zijn onder andere Senegal, Algerije, Ethiopië en Egypte. Een aantal Afrikaanse landen heeft belangstelling getoond om lid te worden van de organisatie, maar heeft zijn aanvraag nog niet officieel ingediend. Hiertoe behoren landen als de DR Congo, de Comoren, Gabon en andere.

© CongoForum, 18.08.23 (rk)

Beeld – bron: Jean-Michel Sama Lukonde/Primature RD Congo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.