Bunia: VSV maakt zich boos over aanhouding politieke opposant Luc Malembe (CongoForum)

BUNIA – De mensenrechtenorganisatie VSV (La Voix des Sans Voix pour les Droits de l’Homme) eist dat Luc Malembe N’Kuru onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten in Bunia (Ituri). Malembe, actief bij de oppositiepartij (ECiDé Engagement pour la Citoyenneté et le Développement) zit vast bij het krijgsauditoraat in Bunia. De aanhouding van de man leidt tot grote bezorgdheid bij ECiDé en ngo’s.

Luc Malembe N’Kuru werd gisteren, woensdag, opgepakt na een bezoek aan een persoon van het middenveld die vast zit bij het krijgsauditoraat. Het is niet duidelijk in welke omstandigheden dit gebeurde. VSV vermoedt dat de aanhouding verband kan houden met de politieke activiteiten van Malembe.

In het recente verleden deed Malembe zijn beklag over het feit dat plaatselijke zakenlui werden gepest en afgeperst door de lokale overheid. Hij sprak daarbij van ‘exorbitante boetes’, vooral in het kader van de wekelijkse ‘salongo’ (werk voor de plaatselijke gemeenschap, nvdr).

VSV wil dat de provinciale overheid in Ituri alle fundamentele rechten en individuele rechten tot op de letter naleeft. Ze wijst ook op de vrijheid van meningsuiting die voor iedereen geldt, ook voor burgers die politiek actief zijn.

De organisatie vraagt aan de nationale autoriteiten om tussenbeide te komen opdat Malembe zou worden vrijgelaten. Als er toch sprake zou zijn van ernstige beschuldigingen tegen de man, moeten al zijn rechten worden nageleefd en moet iedere gerechtelijke procedure op een billijke manier verlopen.

De mensenrechten en fundamentele vrijheden respecteren is essentieel in een democratische samenleving, onderstreept VSV. De organisatie hoopt dat deze kwestie snel zal worden opgelost.

© CongoForum, 10.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.