Directeur Spelen Francofonie: “Sportdiplomatie institutionaliseren en integreren in ontwikkelingsbeleid” (Congoforum)

KINSHASA – De Democratische Republiek Congo moet vertrouwen op ‘sportdiplomatie’ om haar ontwikkeling te verzekeren, maar ook om zich internationaal te profileren. Dat verklaarde Zeina Mina, directeur van het Internationaal Comité van de Spelen van de Francofonie, aan de vooravond van de slotceremonie van de 9de Spelen van de Francofonie in Kinshasa.

Zeina Mina had lof voor het werk dat Congo leverde in verband met deze Spelen. Ze vindt dat de Congolese autoriteiten dit beleid moeten ‘institutionaliseren’, zoals andere landen hebben gedaan en die nu een voorbeeld van ontwikkeling zijn geworden, bericht Actualité.cd.

“De Spelen van de Francofonie zijn jong in vergelijking met andere internationale evenementen. De eerste editie vond plaats in 1989 in Marokko en dit is pas de 9e editie. We worden beter van editie tot editie, we leveren diensten en de eisen worden steeds belangrijker, dus ik denk niet dat die edities vergelijkbaar zijn,” zei ze op een gezamenlijke briefing met Patrick Muyaya en Isidore Kwanja donderdag in de Académie des Beaux-Arts.

En ze voegde eraan toe: “Ik wilde iets onderstrepen, het is een persoonlijk gevoel dat deze editie deel uitmaakt van sportdiplomatie. Dat is een internationaal communicatiemiddel. Vandaag heeft het land een vorm van sportdiplomatie omarmd die ik kan vergelijken met die van Qatar. Dat land gebruikte sport en zijn sportdiplomatie om zijn invloed over de hele wereld te verspreiden en organiseerde uiteindelijk zelfs de Wereldbeker voetbal. Als u doorgaat, kunt u in de toekomst misschien het WK organiseren. Deze diplomatie zal volgens mij worden geïnstitutionaliseerd en geïntegreerd in uw ontwikkelingsbeleid.”

Grootste sport- en cultuurevenement van de Francofonie

De Spelen van de Francofonie zijn het grootste sport- en cultuurevenement van de Francofonie, gericht op jongeren. Deze Spelen stellen bijna 2.500 getalenteerde jongeren uit Franstalige landen, tussen 18 en 35 jaar en uit de 88 staten en regeringen van de Francofonie, in staat om deel te nemen aan sport- en cultuurevenementen, allemaal in een geest van eerlijkheid, solidariteit, uitmuntendheid en verantwoordelijkheid. Frankrijk steunt de Spelen van de Francofonie al sinds hun oprichting en was al gastheer van de edities in 1989 en 2013.

De Spelen van de Francofonie werden op 2 juli 2019 aan de DR Congo toegewezen op de 108ste zitting van de Permanente Raad van de Francofonie. Ze waren oorspronkelijk gepland voor 2021, maar werden uitgesteld als gevolg van de Covid-19-pandemie.

© CongoForum, 07.08.23 (rk)

Beeld – bron: judoka’s, Radio Okapi/Vanessa Nkongolo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.