Djugu: circa 1.500 ontheemde kinderen kunnen schooljaar niet afmaken (CongoForum)

BUNIA – Meer dan 1.500 kinderen uit ontheemde families, die nu verblijven in Lala, hebben het schooljaar 2022-2023 niet kunnen afmaken. Dat zegt het plaatselijke middenveld. Lala ligt in de streek van Djugu, in de provincie Ituri.

Het middenveld verklaart de situatie door het feit dat de militie CODECO op 12 juni een aanval uitvoerde tegen de plek waar de ontheemden leven, aldus Radio Okapi. Bij die aanval kwamen sommige kinderen om het leven. Andere kinderen sloegen op de vlucht en verloren daarbij hun schoolbenodigdheden. Nog andere kinderen stopten met naar school gaan om hun ouders op het veld te helpen.

De slechte leefomstandigheden van de kinderen beïnvloeden de geestelijke toestand van de ontheemde kinderen, vertelt Bonanze Bahati, een plaatselijke onderwijzeres. “De kinderen kunnen onmogelijk regelmatig naar school gaan. »

Stéphane Banga vertegenwoordigt de vele ontheemden in Lala. Hij hoopt dat de provinciale overheid en humanitaire spelers zullen ingrijpen zodat de kinderen later dit jaar weer naar school kunnen gaan. “Bij de verkiezingen van 2018 kozen wij onze leiders maar die zijn ons vergeten”, verzucht Banga.

De ontheemden in Lala willen dat de Congolese regering en haar partners de veiligheid verzekert en de verantwoordelijken voor de recente aanvallen laat vervolgen.

Op de site in Lala zijn er in totaal wel zes lagere scholen. Die scholen ontvangen ook ontheemde kinderen uit Savo.

© CongoForum, 02.08.23 (db)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.