Goma: studenten demonstreren tegen onveiligheid (CongoForum)

GOMA – Gisteren was de tweede opeenvolgende dag van demonstraties door studenten van het Institut supérieur des techniques appliqués (ISTA) en jongeren op verschillende belangrijke verkeersaders van Goma. De boze betogers betreuren de heroplaaiende onveiligheid in deze stad in Noord-Kivu, ondanks de staat van beleg.

Studenten en anderen jongeren demonstreren sinds woensdag vreedzaam in de straten van Goma. Woensdag begon de mars ’s ochtends bij het Institut Superieur de Commerce de Goma. Ze eindigde bij het kantoor van de provinciegouverneur, bericht Radio Okapi.

Vanochtend hebben de demonstranten, die niet opgeven, hun protesten opgevoerd. Ze trokken naar bijna alle hoofdwegen in de stad om het toenemende aantal ontvoeringen aan te klagen. Sinds woensdag is er veel politie aanwezig op bepaalde plaatsen in de stad.

Volgens de provinciale voorzitter van de studenten, Dany Kambale, willen de actievoerders de provinciale overheid oproepen om zich in te zetten voor de vrijlating van hun kameraad, die sinds afgelopen maandag ontvoerd is, en van alle andere ontvoerde jongeren die gegijzeld blijven.

Hetzelfde geldt voor het jongerenparlement van Noord-Kivu. De woordvoerder van dit parlement, Guel Mamlaka, eist dat het door de folteraars geëiste bedrag betaald wordt door de regering of de telecommunicatiebedrijven. De telecommunicatiebedrijven worden ervan beschuldigd niets te doen om de ontvoerders op te sporen en te identificeren zodat ze voor het gerecht kunnen worden gebracht.

De studenten schorten alle academische activiteiten op bij alle instellingen voor hoger en universitair onderwijs in de stad Goma, totdat hun kameraad Youssouf Assumani, een derdejaarsstudent elektriciteit, is vrijgelaten.

© CongoForum, 18.08.23 (rk)

Beeld – bron: Goma, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.