Ituri: provinciale coördinator ontwapeningsprogramma gearresteerd wegens mogelijke verduistering van geld (CongoForum)

BUNIA – De provinciale coördinator van het programma voor ontwapening, demobilisatie en stabilisatie (P-DDRCS) in de provincie Ituri is aangehouden, meldt Alternance.cd. Willy Abibu zit vast sinds 31 juli. Militairen verdenken hem ervan geld te hebben gestolen dat bestemd was voor de activiteiten van het P-DDRCS.

Volgens gerechtelijke bronnen werd de man gearresteerd op de luchthaven van Bunia toen hij zich klaarmaakte om naar Kinshasa te reizen. In Ituri deden al weken geruchten de ronde dat Willy Abibu enkele honderdduizenden Amerikaanse dollars zou hebben verduisterd. Deze geruchten waren voor het gerecht al aanleiding om de plaatsvervangend provinciaal coördinator een eerste keer te ondervragen.

In april is het P-DDRCS met een operatie gestart om militieleden, die actief zijn in de provincie, te ontwapenen. De operatie richt zich met name op strijders van de Coopérative pour le développement du Congo (CODECO) en het Front patriotique et intégrationniste du Congo (FPI), die zijn ondergebracht in een kamp op ongeveer tien kilometer van Bunia.

Het P-DDRCS moet bijdragen aan de terugkeer van de vrede in het oosten van de DR Congo en helpen om de veiligheidssituatie te verbeteren, de sociale cohesie te vergroten, het gezag van de staat te herstellen en de economie te stimuleren door middel van stabiliserende activiteiten.

© CongoForum, 02.08.23 (em)

Beeld – bron: Bunia, Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.