Kinshasa: opening congres van Congolese wetenschappers (CongoForum)

LINGWALA – De eerste editie van het ‘Conclave du génie scientifique congolais’ opende haar deuren op zaterdag 19 augustus in het ‘Palais du peuple’, in Kinshasa.

Op initiatief van de minister van Wetenschappelijk Onderzoek en Technologische Innovatie, Gilbert Kabanda, wil dit forum de basis leggen voor de renaissance of heropleving van deze sleutelsector.

De minister zei dat het doel van het congres in Kinshasa was om een rigoureus en proactief beleid voor technologisch onderzoek op te zetten, weet Radio Okapi. Hij mikt op uitvoeringsplannen op korte, middellange en lange termijn.

Het congres moet uitmonden in een uitvoerige definitie van het nationale beleid voor onderzoek, innovatie en uitvindingen. Het evenement verzamelt jonge uitvinders en vernieuwers met bedrijven op het vlak van elektronica en digitale technologie.

De minister van Wetenschappelijk Onderzoek vindt het jammer wetenschappelijk onderzoek en innovatie al tientallen jaren lang stiefmoederlijk zijn behandeld in Congo. Als gevolg hiervan zijn Congolese onderzoekers maar zelden afgewerkte producten presenteren en vaak afhaken, ondanks hun wil en intellectueel potentieel. Anderen, die wel volhouden, vertrekken naar andere landen om hun talent daar in te zettten.

© CongoForum, 22.08.23 (rk)

Beeld – bron: Gilbert Kabanda Kurhenga, Radio Okapi/Pascal Masirika

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.