Nieuwe rechters voor proces tegen François Beya (CongoForum)

KINSHASA – Het proces tegen François Beya, voormalig speciaal veiligheidsadviseur van het staatshoofd, is gisteren, woensdag, hervat bij het Militair Hooggerechtshof. Er is een nieuwe samenstelling van rechters geregeld na veranderingen binnen de Congolese Nationale Politie (PNC). De zitting van deze woensdag begon met een samenvatting van de vorige zittingen om de nieuwe rechters op de hoogte te brengen van de zaak, weet Actualité.cd.

Volgens de samenvatting, die werd gepresenteerd door de voorzitter van de Kamer, die de leiding heeft over de zaak, is het onderzoek nog niet begonnen, aangezien de partijen bezwaren hebben geuit over ongrondwettelijkheid, verzoeken om voorlopige invrijheidstelling en wraking van rechters. François Beya had zich gewend tot het Grondwettelijk Hof, maar daar oordeelden de rechters dat er geen sprake was van feiten tegen de Grondwet. Nadien werd de zaak door het Militair Hooggerechtshof hervat.

De zitting stond ook in het teken van de behandeling van verzoeken om voorlopige invrijheidstelling die door verschillende andere verdachten waren ingediend.

François Beya, voormalig speciaal veiligheidsadviseur van president Félix Tshisekedi, wordt samen met andere verdachten vervolgd op beschuldiging van samenzwering en belediging van het staatshoofd, niet naleven van instructies en het aanzetten van militair personeel tot daden die in strijd zijn met de plicht en discipline.

Hij verliet Kinshasa op 19 augustus en verblijft volgens zijn entourage momenteel in Europa. Op 16 augustus werd hem op humanitaire gronden voorlopige invrijheidstelling verleend. Hij werd op 5 februari gearresteerd door de Nationale Inlichtingendienst (ANR) en incommunicado vastgehouden, waarna hij twee maanden later werd overgebracht naar de gevangenis van Makala. Zijn proces is sinds 3 juni aan de gang en trekt steeds meer belangstelling in het land.

© CongoForum, 10.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.