Noodtoestand in Ituri en Noord-Kivu: “Maatregel is een mislukking” (CongoForum)

KINSHASA – Op de meerdaagse evaluatie van de noodtoestand in Noord-Kivu en Ituri hebben diverse politici een lans gebroken voor het ophefen van de maatregel. Zij willen dat de instellingen in beide provincies weer normaal kunnen werken.

Parlementslid Gratien Iracan, die niet deelnam aan de rondetafel in Kinshasa, herinnert eraan dat de Nationale Assemblee al in 2021 duidelijk aandrong op de opheffing van de noodtoestand. Maar de regering handelde nooit in die zin.

Iracan, die tot de oppositie behoort, is van mening dat de nationale autoriteiten hun boekje te buiten gaan door hierover te ‘consulteren’. Hij zegt dat de regering moet luisteren naar de volksvertegenwoordigers, aldus Radio Okapi. De recente consultaties in Kinshasa zijn volgens de opposant pure geldverspilling.

Politici van de regeringsgezinde Union sacrée zitten op een andere lijn. Sammy Djakwonga van de partij AFDC vindt dat president Félix Tshisekedi de goede werking van de instellingen moet garanderen en het recht heeft om eerst naar de bevolking te luisteren en dan te beslissen.

Volgens mensenrechtenactiviste Hortense Maliro is de maatregel uitgedraaid op een mislukking. Zij wil dat de noodtoestand wordt afgeschaft zodat de instellingen weer normaal kunnen functioneren. “Wij, die in Noord-Kivu leven, voelen de effecten van deze maatregel aan den lijve”, stelt Maliro. “Men wilde onze provincie veiliger maken en de vrede laten terugkeren, maar dat is niet gebeurd. Laat het leger gewoon zijn werk doen en de politiek met rust laten. Laat de instellingen weer normaal draaien.”

© CongoForum, 17.08.23 (db)

Beeld – bron: Félix Tshisekedi/Présidence RDC/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.