Noord-Kivu: meer dan 500 ontheemde families zonder humanitaire hulp (CongoForum)

KIBATI – Ongeveer 500 ontheemde families uit verschillende dorpen in Kibati en Buvira in de streek van Nyiragongo, die bij gastgezinnen wonen, klagen dat ze geen humanitaire hulp krijgen. Ze doen een beroep op de autoriteiten om hun huisvesting en voeding te verbeteren, aldus de in Nyiragongo gevestigde ngo ACADEPA Zaburi 133.

De organisatie meldt volgens Radio Okapi dat deze ontheemden in onbeschrijfelijke ellende leven en aandacht verdienen. Om te overleven zijn deze gezinnen gedwongen hun toevlucht te zoeken tot andermans akkers en het Virungapark om genoeg te eten te vinden, en brandhout en andere benodigdheden.

Ze vragen aan de betrokken autoriteiten om rekening met hen te houden bij het uitdelen van voedsel en andere benodigdheden. Bij de afdeling humanitaire zaken is te horen dat de lijsten met ontheemden worden samengesteld door de traditionele stamhoofden, die weten hoeveel ontheemden er in hun dorpen wonen.

Het middenveld van Nyiragongo is het hier echter niet mee eens. Volgens hen beschikt de afdeling over alle lijsten, maar wordt bij de verdeling van de hulp voorrang gegeven aan ontheemden die op georganiseerde plaatsen wonen, met name kampen, scholen en kerken.

© CongoForum, 18.08.23 (rk)

Beeld – bron: (archief) Radio Okapi, Sifa Maguru

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.