Noord-Kivu: nieuwe betoging tegen VN-vredesmacht eist mensenlevens en maakt gewonden (CongoForum)

GOMA – In sommige wijken van de stad Goma in Noord-Kivu heerste vanochtend een gespannen sfeer als gevolg van een betoging van gelovigen van de Wazalendo-kerk. De actievoerders eisen het vertrek van de VN-vredesmacht (Monusco) en zeggen ‘de gronden van hun voorouders te verdedigen’.

In de wijken Katindo, Ndosho en Majengo waren schoten te horen. In het centrum van de stad was het eerder rustig.

“Sinds 4.00u vanochtend horen we al schoten”, zei een bewoner van Ndosho aan Info.cd. “Het was echt heel erg. We hoorden geweersalvo’s. We waren bang, en nu nog zijn er geweerschoten te horen.”

Aanhangers van de religieuze beweging Wazalendo probeerden de straat op te gaan, in de richting van Monusco. Maar ze werden uiteengedreven door de politie. “Sommige jongeren wilden op straat komen om naar het plaatselijke hoofdkwartier van Monusco op te trekken”, aldus een getuige. “Maar ze werden uiteengedreven. Ze vluchtten weg in alle richtingen. »

De situatie blijft ondertussen gespannen in Goma. Volgens niet-officiële bronnen vielen er minstens 8 doden en zijn er zowat 20 gewonden.

Deze betoging was nochtans verboden door de burgemeester van de stad.

Betogingen tegen Monusco waren er ook al in juli van dit jaar in Goma, Butembo, Rutshuru en Beni. Daarbij kwamen circa tien personen om het leven.

In juli vorig jaar zei Bintou Keita, chef van Monusco, dat de vredesmacht pas zal worden teruggetrokken wanneer ‘de minimumvoorwaarden van het overgangsplan gerealiseerd zullen zijn’.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 30.08.23 (db)

Beeld – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.