Noord-Kivu: ongeveer 600.000 ontheemden door gevechten tussen strijdende partijen in 6 maanden (CongoForum)

OICHA – Zowat 600.000 mensen zijn, gespreid over zes maanden, ontheemd geraakt als gevolg van gevechten tussen gewapende strijdende partijen in verschillende delen van Noord-Kivu. In een persbericht van gisteren waarschuwt het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) voor een verslechtering van de humanitaire situatie, zowel voor de ontheemden als voor de gastgemeenschappen. Dat signaleert Radio Okapi.

Het ICRC herinnert de partijen in het conflict eraan hun verplichtingen onder het internationaal recht na te komen.

Volgens hetzelfde persbericht bemoeilijkt de toenemende onveiligheid ook de hulpverlening in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door geweld. Volgens de Verenigde Naties woont slechts 18% van de mensen die de afgelopen 6 maanden in Noord-Kivu ontheemd zijn geraakt, op speciale collectieve sites en in centra, terwijl 82% bij gastgezinnen verblijft.

Dit is het geval in Oïcha, een erg grote rurale gemeente met 360.000 inwoners ten noorden van de stad Beni. Al tien jaar lang wordt de bevolking daar geconfronteerd met de aanvallen van het ADF en de gevolgen van gezamenlijke militaire operaties van het Congolese en Oegandese leger tegen het ADF.

“Er zijn naar schatting 165.000 ontheemden in Oicha. Volgens het Comité voor Ontheemden van Oicha zijn de collectieve centra voor 5.700 mensen verzadigd en worden er 7.200 mensen opgevangen. De andere mensen die de gevechten zijn ontvlucht, zijn voor onderdak en eten en drinken afhankelijk van de lokale bevolking”, aldus het Rode Kruis. Door gevechten tussen de rebellen van M23 en andere gewapende groepen zijn alleen al in juni en juli minstens 78.000 mensen ontheemd geraakt.

“Humanitaire hulpverleners worden geconfronteerd met een gebrek aan financiering en toegang”, zegt Anne-Sylvie Linder, chef van het ICRC in Goma (Noord-Kivu). Volgens haar moeten donoren de activiteiten van de verschillende humanitaire spelers in de regio blijven ondersteunen.

© CongoForum, 11.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.