Oegandese en Congolese legerofficieren praten over strategie met Museveni (CongoForum)

ENTEBBE – In het kader van de voortdurende strijd tegen de rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF) heeft de Oegandese president Yoweri Kaguta Museveni gisteren in het ‘State House’ in Entebbe een cruciale vergadering gehouden met hoge officieren van de Ugandan People’s Defence Forces (UPDF) en de strijdkrachten van de Democratische Republiek Congo (FARDC).

Centraal in deze besprekingen stond volgens Actualité.cd een beoordeling van de voortgang van ‘Operatie Shujaa’ in de DR Congo. De bijeenkomst volgt op de ondertekening van een document over militaire samenwerking om de aanhoudende dreiging van de ADF in het oosten van de DR Congo weg te nemen. De rebellen waren onlangs het middelpunt van tragische berichten over onthoofdingen en vertonen een steeds specifiekere werkwijze.

Generaal Wilson Mbasu Mbadi, die de UPDF-delegatie leidde, benadrukte de noodzaak van een betere besluitvorming door de gezamenlijke strijdkrachten en zei dat het uiteindelijke doel is om vrede en veiligheid te garanderen, met name in het operatiegebied Shujaa. Hij prees ook de vastberadenheid van de mensen in het oosten van de DR Congo, die niets liever willen dan in vrede leven.

President Museveni benadrukte het belang van het onderhouden van een solide en vriendschappelijke relatie met de bevolking. “We kunnen geen oorlog voeren zonder de steun van de bevolking”, verklaarde hij, en hij benadrukte dat het leger dicht bij de bevolking moet staan en het juiste beleid moet voeren en discipline moet hebben.

De uitdagingen blijven wel talrijk. De ADF blijft zich versterken, vooral in de territoria Mambasa en Irumu. Ondanks de successen die zijn behaald tijdens offensieven, waaronder de neutralisatie van verschillende commandanten van de groep en de vernietiging van enkele van hun posities, blijven ze een bedreiging vormen. Zoals VN-topman Antonio Guterres in zijn recente rapport opmerkt, splitst de groep zich op in kleinere entiteiten en blijft hij dodelijke aanvallen uitvoeren op burgers.

Gezamenlijke acties, campagnes en pogingen om vrede te stichten, zoals beroepsopleidingen en de bevestiging van doden door de UNJHRO ( United Nations Joint Human Rights Office), tonen de omvang van de taak die voor ons ligt, klinkt het.

© CongoForum, 31.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/E. Marckis

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.