President Tshisekedi op Amazonetop: “Congo speelt sleutelrol in strijd tegen klimaatverandering” (CongoForum)

BELEM – “De Democratische Republiek Congo speelt een sleutelrol in de strijd tegen de klimaatverandering omdat ze, net als de landen in het Amazonegebied, een van de longen van de planeet is en een van de landen met de oplossing voor het klimaatprobleem.” Dat zei president Félix-Antoine Tshisekedi gisteren.

Tshisekedi deed zijn uitspraak op de tweede en laatste dag van de Amazonetop in Belém, Brazilië, aldus Radio Okapi. Hij legde uit dat de Congolese bossen een rijke en endemische (unieke, inheemse, nvdr) fauna en flora herbergen die een fundamentele rol spelen in de regulering van het wereldwijde klimaatsysteem, op dezelfde manier als het regenwoud van de Amazone.

Op één na grootste bos ter wereld

“De Democratische Republiek Congo is het op één na grootste bos ter wereld. Met zijn 155 miljoen hectare bos vertegenwoordigt mijn land bijna 10% van alle tropische bossen ter wereld en bijna 38% van alle bossen in Afrika”, aldus president Tshisekedi.

Voor het Congolese staatshoofd was de uitgebreide top van Belém een aanvulling op stappen die al eerder werden gezet door Brazilië, Indonesië en Congo. Hij verwees naar de gezamenlijke verklaring over samenwerking op het vlak van tropische bossen en klimaatactie (BIC) tussen de drie landen; een verklaring die werd ondertekend op Bali in november 2022.

“Het in Bali opgerichte Trilaterale Bondgenootschap voor Samenwerking inzake Tropische Bossen en Klimaatactie zal voortaan fungeren als een kader voor overleg, uitwisseling van ervaringen, uitwisseling en actie met betrekking tot cruciale kwesties in verband met bossen en biodiversiteit. Als zodanig zal het gecoördineerde voorstellen kunnen formuleren, meer bepaald over de koolstof-kredietmarkten”, aldus Tshisekedi.

De Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, sprak gisteren over de besprekingen van de eerste dag van de 8 landen van het Amazonebekken. Deze landen in het Amazonegebied willen komen tot een alliantie in het Amazonegebied om de ontbossing tegen te gaan.

© CongoForum, 10.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.