Primera Gold wil tegen eind dit jaar 1.000 kilo goud per maand exporteren (CongoForum)

BUKAVU – Primera Gold kocht en exporteerde meer dan 3.000 kilo goud aan het begin van de tweede helft van 2023. Dat stemt overeen met een waarde van 190 miljoen dollar. De joint venture is van plan om tegen het eind van het lopende jaar de grens van de 1.000 kg per maand te bereiken, zo kondigde de algemeen directeur zaterdag in Bukavu (Zuid-Kivu) aan de pers aan, aldus Radio Okapi en Actualité.cd.

De prestaties van Primera Gold zijn te danken aan het banksysteem voor de aan- en verkoop van ambachtelijk goud en de sterkere strijd tegen fraude in de mijnbouw, klinkt het.

“We moesten smokkel bestrijden. En we gingen van 29 kg goud in januari 2023 naar 150 kg per maand. In juni haalden we meer dan 550 kg per maand. We hebben geëist dat alle handelaren die met Primera Gold werken bankrekeningen zouden hebben. Ik kan u verzekeren dat tot nu toe 95% van onze betalingen via bankrekeningen gebeurt, wat ongezien is in de goudindustrie”, legde directeur Joseph Kazibaziba uit. Volgens Kazibaziba de strijd tegen smokkel een zaak van iedereen.

Het bedrijf is nu dus gestadig de volumes aan het opvoeren. “In de afgelopen zeven maanden hebben we al meer dan 3 ton goud ingekocht, transparant verkocht, geëxporteerd en verwerkt voor de afnemersmarkt”, zegt Joseph Kazibaziba tevreden. Tegelijk erkent de directeur dat de cijfers nog moeten stijgen.

© CongoForum, 28.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.