Professor Ndaywel wil presidenten voor negen jaar laten verkiezen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese professor en historicus Isidore Ndaywel è Nziem leidde afgelopen weekend een conferentie over een nieuw ontwerp van Grondwet voor de DR Congo. Dat bericht Digital Congo.

Deze Congolese onderzoeker schreef een ontwerp voor een nieuwe Grondwet waarbij een president zou worden verkozen voor negen jaar. In de tekst wordt ook de functie van vicepresident in het leven geroepen.

Ndaywel ziet Congo als een erg uitgestrekt land dat op diverse manieren gevaar loopt: het land kan imploderen of kan worden uiteengetrokken onder invloed van buitenlandse krachten.

Om Congo beter te kunnen besturen, moeten volgens de onderzoeker gedurfde essentiële hervormingen worden doorgevoerd, waaronder de goedkeuring van een nieuwe Grondwet die rekening houdt met deze bedreigingen. Isidore Ndaywel is van mening dat langere en gedifferentieerde ambtstermijnen voor een grotere stabiliteit van de Congolese instellingen zullen zorgen.

Een grote institutionele stabiliteit moet het fundament vormen waarop het politieke leven moet steunen, vindt de historicus. Hij maakt wel een onderscheid tussen regionale politieke partijen en landelijke politieke partijen. Alleen nationale partijen zouden aan de nationale verkiezingen kunnen deelnemen.

Ndaywel vindt dat presidenten in de toekomst negen jaar aan de macht kunnen zijn. Dat mandaat zou niet hernieuwbaar zijn. Parlementsleden zouden voor zeven jaar worden verkozen, met de kans op nog een tweede mandaat. Op regionaal niveau zou het gaat om termijnen van vijf jaar (één keer hernieuwbaar). Er zouden dus op diverse tijdstippen verkiezingen plaatsvinden, om te vermijden dat een verkiezingscrisis alle instellingen volledig zou lamleggen, is de redenering.

Ndaywel baseerde zich op teksten van de Soevereine Nationale Conferentie die dateren uit 1996 en voegde er nog dingen aan toe. De teksten van toen konden niet worden uitgevoerd door de val van het Mobutu-regime en de machtsovername door de AFDL van Laurent Désiré Kabila.

© CongoForum, 21.08.23 (em)

Beeld – bron: E.Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.