Regering keurt ontwerptekst goed over ethische code voor soldaten (CongoForum)

KINSHASA – De regering heeft op de jongste ministerraad twee ontwerpteksten op het vlak van defensie aangenomen. Ze werden vrijdag gepresenteerd en verdedigd door Samy Adubango, onderminister van Defensie en Veteranen, schrijft Actualité.cd.

“De onderminister van Defensie heeft twee ontwerpteksten ter overweging en goedkeuring voorgelegd aan de Raad, na verwerking van de opmerkingen die tijdens de 108ste vergadering van de ministerraad zijn gemaakt. Het gaat om het ontwerpdecreet over de ethische code en goed gedrag voor soldaten van de FARDC (het leger) en het ontwerpdecreet over de oprichting, organisatie en werking van een openbare wetenschappelijke en technische instelling op universitair niveau, met rechtspersoonlijkheid en administratieve en financiële autonomie, het ‘Collège des Hautes Études des Stratégies et Défense’ (CHESD)”, aldus de notulen van de vergadering die werden voorgelezen door regeringswoordvoerder Patrick Muyaya.

Voorafgaand aan de goedkeuring verklaarde Samuel Adubango Awotho, onderminister van Defensie en Veteranen, dat het ontwerpdecreet over de Ethische Code en Goed Gedrag voor FARDC-soldaten de gedragsregels voor soldaten en militaire leiders bepaald op het gebied van morele integriteit en beroepsethiek. Het is ook bedoeld om soldaten te helpen bij het hoog genoeg scoren rond een aantal waarden, waaronder discipline, professionalisme en patriottisme, en om anti-waarden bij de uitvoering van hun taken te bestrijden.

De onderminister gaf ook een opsomming van de regels en beginselen van de Ethische Code en de Gedragscode voor militairen van de FARDC met betrekking tot de mensenrechten, de rechten in gewapende conflicten, de burgerbevolking, de bescherming van kinderen en het milieu, genderkwesties en de strijd tegen seksueel geweld.

Wat de tweede tekst betreft, zal het CHESD als openbare instelling tot doel hebben gekwalificeerde controleurs op te leiden. Deze structuur zal afhangen van het ministerie van Defensie.

© CongoForum, 22.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Blaise Makasi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.