Regering komt tegemoet aan verzuchtingen oliemaatschappijen (CongoForum)

KINSHASA – Minister van Economie Vital Kamerhe, minister van Financiën Nicolas Kazadi en minister van Brandstoffen Didier Budimbu hebben een interministerieel decreet ondertekend waarin staat hoe er geld kan worden gemobiliseerd om de verliezen en tekorten van oliemaatschappijen te compenseren. De oliemaatschappijen waren bang dat ze door een gebrek aan middelen niet langer een continue bevoorrading met brandstof konden garanderen. Vooral in het westen van de DR Congo zijn er soms problemen, meldt Actualité.cd.

Volgens Charles Nikobanza, algemeen directeur van Engen RDC, waren het moeilijke tijden voor de distributeurs van petroleumproducten. Nikobanza is de voorzitter van de beroepsvereniging van deze distributeurs, de GPDPP. “Wij steunden de staat tijdens het moeilijke jaar 2022, toen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak. In tegenstelling tot de rest van de wereld bleef de Democratische Republiek Congo stabiel. Maar de staatsschuld steeg naar een heel hoog niveau, waardoor het hele systeem geblokkeerd werd en bedrijven niet genoeg voorraden bij hun leveranciers konden inslaan.”

De financiële compensaties, geregeld door het nieuwe decreet, stemmen overeen met de terugbetaling van een schuld die door de regering werd opgebouwd. “Het financiële pakket dat in dit decreet is opgenomen, is een aanvulling op middelen die de regering al wilde uitkeren voor de verliezen en tekorten die de bedrijven leden als gevolg van het beleid om de brandstofprijs aan de pomp te subsidiëren.

Volgens minister Kamerhe verkeerden de oliemaatschappijen al in moeilijkheden en dreigde voor sommigen zelfs als het faillissement. Naar verluidt zou het maandag al aanschuiven voor de benzinestations geweest als er niet zou zijn tegemoet gekomen aan de verzuchtingen van de oliemaatschappijen.

De regering rekent er overigens op dat deze ondernemingen zullen helpen om de koers van de Congolese frank stabiel te houden tegenover de dollar. “De gouverneur van onze centrale bank (BCC) en de minister van Financiën zullen het mechanisme bestuderen”, aldus Kamerhe. “Indien nodig zullen er rechtstreeks buitenlandse valuta beschikbaar zijn bij de centrale bank.”

Eind 2022 engageerde de regering zich tot een aantal afspraken met de oliemaatschappijen en de banksector. Ze wil het hoofd bieden aan de sterke stijging van de internationale olieprijzen en de variaties van de parameters die worden gebruikt om de prijzen van petroleumproducten vast te stellen. De regering besloot om een deel van de prijs van een liter brandstof aan de pomp te dekken om de koopkracht van de consumenten te beschermen. In Kinshasa bijvoorbeeld dekt de overheid momenteel 1.200 Congolese frank van de 2.995 frank die moet worden betaald voor een liter brandstof. De ingreep maakt het mogelijk om de prijzen van andere producten en diensten, die afhangen van de brandstofprijzen, te handhaven.

© CongoForum, 07.08.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.