Regering rekent op private investeerders om landbouw uit te breiden (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi en zijn regering hopen dat publiek-private partnerships een manier kunnen zijn om de Congolese landbouw veel sterker te ontwikkelen. Bedoeling is om de overheid te laten samenwerken met Congolese boeren en buitenlanders, aldus Actualité.cd.

Van 4 tot 5 oktober 2023 organiseren enkele Congolese ministeries in Kinshasa het ‘DRC Agribusiness Forum’. De voorbereiding van dit forum is nu volop gaande. De DR Congo is voor haar voedsel veel te sterk afhankelijk van het buitenland. En dat zou moeten veranderen, vinden de machthebbers.

Volgens de minister van Landbouw, José Mpanda, moet het evenement in oktober private investeerders bijeenbrengen die kunnen helpen om de landbouw serieus op te krikken. De regering wil op het forum haar visie op de landbouw toelichten aan investeerders. Minister Mpanda vindt dat de staat vooral de omstandigheden moet creëren waarin de private sector landbouwprojecten kan realiseren. “Wij moeten vooral faciliteren, in plaats van zelf projecten zoals het agro-industriepark in Bukanga Lonzo te creëren”, aldus Mpanda. Nieuwe investeerders moeten kunnen rekenen op een duidelijk kader en zeker zijn van hun investering.

Ook de minister van Financiën, Nicolas Kazadi, is van mening dat er lessen moeten worden getrokken uit het verleden. “Onze toekomst ligt in de landbouw, niet in de mijnen. De landbouw is voor altijd, de mijnen zijn dat niet.” Kazadi is van mening dat de private sector het meest geschikt is om de situatie te veranderen. “Dat is geen kwestie van dogmatisme of ideologie, gewoon een kwestie van realisme. We moeten toegeven dat de meeste landbouwprojecten, gefinancierd met overheidsmiddelen, uitdraaiden op een fiasco.”

Op het forum in oktober worden bijna 500 deelnemers verwacht uit Congo en andere landen. Het gaat om mogelijke investeerders, experts, partners en anderen met kennis van de landbouw.

© CongoForum, 28.08.23 (db)

Beeld – bron: Marc Maro Fimbo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.