Reorganisatie Congolese persbond wordt verder voorbereid (CongoForum)

KINSHASA – De minister van Communicatie en Media, Patrick Muyaya, heeft gisteren gesprekken gevoerd met het wetenschappelijk comité van de persbond, de Union Nationale de la Presse Congolaise (UNPC), en de voorzitter van UNPC Kinshasa. Dit gebeurde volgens Actualité.cd 24 uur na ontvangst van de rapporten van het Wetenschappelijk Comité van de UNPC. Het is nodig om de persbond op een aantal punten te reorganiseren.

De minister van Communicatie en Media verwacht nu dat deze groep mediaprofessionals in de nabije toekomst met een duidelijk en haalbaar plan zal komen, om daarna een congres bijeen te roepen.

Modeste Shabani Bin-Sueni, waarnemend voorzitter van de UNPC: “We zijn blij met het pragmatisme van de minister, die gisteren de conclusies van het werk van het Wetenschappelijk Comité heeft ontvangen en ons vandaag heeft uitgenodigd voor een praktische bijeenkomst over de haalbaarheid van alle aanbevelingen die we hebben gedaan. Vandaag zijn we er dus van verzekerd dat het congres uiterlijk eind september moet plaatsvinden. En omdat de minister er als woordvoerder van de regering alles aan wil doen, zal hij er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk geld wordt bijeengebracht om het congres te laten plaatsvinden. Alle journalisten in het land moeten bereid zijn om naar het congres te gaan. Alle 26 provincies zullen vertegenwoordigd worden door hun afgevaardigden. Wat de locatie van het congres betreft, is het zeker dat we in Kinshasa bijeen zullen komen, maar misschien kan Matadi ons hiervoor ook onderdak bieden”.

Jean-Marie Kassamba, voorzitter van de UNPC in de hoofdstad: “Kinshasa is de spiegel van ons land en alle belangrijke media bevinden zich hier in Kinshasa. We hebben gewerkt aan de verbetering van de teksten.” Volgens Kassamba zijn mogelijke wrijvingspunten nu weggewerkt zodat het congres kan worden gepland. Hij hoopt dat alle professionals uit de sector zullen meewerken zodat het congres in alle rust en sereniteit kan plaatsvinden.

Kassambe looft het wetenschappelijk comité voor zijn “uitstekende werk”. Hun hervormingsvoorstellen zijn nu dus officieel gepresenteerd aan minister Muyaya. Dat gebeurde in het Hôtel Béatrice in Kinshasa-Gombe.

Op eerdere ‘Algemene Vergaderingen’ was al gepleit voor een herstructurering van de UNPC.

© CongoForum, 24.08.23 (rk)

Beeld – bron: John Bompengo/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.