Repressie oppositie: regering wijst kritiek Human Rights Watch af (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering ontkent dat ze repressie tegen de oppositie organiseert. Eerder deze week had de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch uitspraken in die zin gedaan.

Volgens de regering zijn de aantijgingen van HRW compleet ongegrond. Kinshasa zegt groot belang te hechten aan de bescherming van de mensenrechten en de ‘integriteit van de democratische processen’. Op 20 december 2023 worden in de DR Congo nieuwe verkiezingen gehouden. “Dit bewijst ons engagement om transparante en eerlijke verkiezingen te organiseren, in samenwerking met de internationale en regionale spelers”, klinkt het.

De regering ontkent volgens Actualité.cd dat de politieke oppositie wordt geviseerd, zoals HRW aangaf. “We nemen wel maatregelen om de openbare orde te bewaren, de veiligheid van burgers te verzekeren en iedere vorm van geweld te voorkomen.”

Kinshasa zegt verder dat de fundamentele vrijheden niet worden beperkt en dat er geen sprake is van willekeurige arrestaties of intimidatie. “Er was ook geweld tegen de politie, maar dat werd niet veroordeeld door de oppositie of Human Rights Watch.”

Eventuele schendingen van de mensenrechten zullen volgens Kinshasa worden onderzocht. “De verantwoordelijken zullen hun verantwoordelijkheid moeten opnemen, ongeacht hun status of politieke kleur.”

De regering heeft de indruk dat een deel van de oppositie het verkiezingsproces in diskrediet wil brengen. “De verkiezingen zullen in alle rust plaatsvinden. Ze zullen aan de bevolking de kans geven om in alle vrijheid haar leiders te kiezen.”

Kinshasa erkent dat HRW belangrijk is als verdediger van de mensenrechten en vraagt aan de organisatie om ‘in een constructieve geest samen te werken met de overheid’ en informatie uit te wisselen.

© CongoForum, 24.08.23 (db)

Beeld – bron: manifestatie oppositie, Radio Okapi/Paul Matendo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.