Resultaten staatsexamens vanaf vandaag gepubliceerd (CongoForum)

KINSHASA – De afloop van het staatsexamen 2023-2023 is bekend. De jury kwam donderdag bijeen en bevestigde de beslissing: de winnaars worden vanaf vandaag bekendgemaakt.

De minister voor Lager, Secundair en Technisch onderwijs (EPST), Tony Mwaba, zegt dat de publicatie van de resultaten in groepen van 6 onderwijsprovincies om de twee dagen zal plaatsvinden om de telecommunicatienetwerken die met deze operatie gepaard gaan niet te overbelasten.

“We werken met groepen van 6 onderwijsprovincies. Omdat we met telecommunicatie werken en om het netwerk niet te verzadigen, beginnen we met 6, en dan zullen we om de twee dagen de resultaten van minstens 6 provincies publiceren. Maar de winnaars zullen altijd een paar uur voor publicatie bekend zijn”, legt minister Mwaba uit.

De 6 onderwijsprovincies waarvan de resultaten vandaag bekend worden gemaakt zijn Haut-Katanga 1, Noord-Kivu 1, Ituri 1, Lomami 2, Centraal-Kongo 2 en Kasaï 2. Als we vasthouden aan de logica van twee dagen voor 6 onderwijsprovincies, zullen alle resultaten voor het hele land bekend zijn in 20 dagen, vermits het land 60 onderwijsprovincies heeft.

Tony Mwaba ontkent dat de resultaten laat beschikbaar zijn omdat, zo legt hij uit, zelfs na een maand sinds de tests zijn afgenomen, ze gepubliceerd worden nog voor de start van het nieuwe school- en academiejaar.

De certificeringstests voor het staatsexamen 2022-2023 werden van 26 tot 29 juni in de hele Democratische Republiek Congo gehouden. Wat de deelnamecijfers betreft, constateerde het ministerie van EPST een stijging van het aantal deelnemende leerlingen met ongeveer 10% ten opzichte van de editie 2021-2022.

Naar verwachting zullen in totaal 1.008.253 leerlingen in 8.273 centra hebben deelgenomen. Vorig jaar namen 933.198 leerlingen deel. Deze sessie waren er 17 testcentra buiten de landsgrenzen, die naar verwachting 585 leerlingen ontvingen. Hiertoe behoren Luanda en Cabinda in Angola.

Onder de finalisten bevonden zich 411.621 meisjes, ofwel 41% van het totaal, en 591.185 jongens, ofwel 59%. De kandidaten waren verspreid over 2.827 centra in Congo. Tegelijkertijd met de gewone zitting van het staatsexamen vond ook de gewone zitting van de nationale jury voor de korte beroepscyclus plaats, waaraan 5.447 kandidaten deelnamen in 275 examencentra, allemaal in het binnenland.

© CongoForum, 18.08.23 (rk)

Beeld – bron: Tony Mwaba, Radio Okapi/ minsterie EPST

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.