Smokkel van wilde dieren in ruil voor smeergeld: VS treffen sancties tegen drie Congolezen (CongoForum)

WASHINGTON – De VS hebben sancties getroffen tegen drie Congolezen die dierensmokkel mogelijk maakten in ruil voor smeergeld. Dat bericht Radio Okapi. Het gaat om Cosma Wilungula Balongelwa (de ex-directeur van het Congolese Instituut voor Natuurbescherming ICCN), Léonard Muamba Kanda (die een hoge functie had bij de ‘Autorité de gestion de la RDC pour la Convention sur le commerce international des espèces de faune et de flore sauvages en voie d’extinction’, CITES, en directeur was bij het ICCN) en Augustin Ngumbi Amuri (ook verbonden met CITES en ICCN).

Washington heeft beslist dat de drie niet meer naar de VS mogen reizen omdat ze zich schuldig maakten aan feiten van ernstige corruptie. Ze moesten wilde diersoorten beschermen maar misbruikten hun functies om de smokkel van chimpansees, gorilla’s, okapi’s en andere dieren mogelijk te maken. In ruil kregen ze smeergeld. De meeste dieren gingen naar China.

Volgens de Amerikanen waren de feiten een aantasting van de rechtsstaat in Congo en een zware klap voor alle inspanningen om wilde dieren te beschermen.

De Amerikaanse regering wil met de sancties onderstrepen dat ze een medestander is van diegenen die de handel in wilde dieren bestrijden en dat ze de bestrijding van corruptie ondersteunt in Congo.

Cosmas Wilungula houdt zijn onschuld vol en vindt dat de Amerikaanse verklaringen wijzen op een gebrek aan kennis over het internationale systeem dat de handel in wilde dieren regelt. Wilungula snapt niet dat Washington nu deze uitspraken doet, twee naar na zijn vertrek bij het ICCN. “Enkele jaren geleden kreeg ik in de VS nog een prijs voor natuurbescherming”, zo verdedigt de man zich.

© CongoForum, 17.08.23 (db)

Beeld – bron: Cosma Wilungula, Radio Okapi/John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.