Tanganyika: lithiumproject in Manono heeft groot potentieel (CongoForum)

KALEMIE – In de provincie Tanganyika was er op 15 augustus 2023 een eerste ontmoeting tussen het nieuwe bestuur van het Mijnbouwregister (CAMI), onder leiding van Paul Mabolia, en een delegatie van AVZ Minerals. Deze ontmoeting houdt verband met de ontginning van lithium in de streek van Manono. In die streek werd al in de periode van Belgisch-Congo tin en cassiteriet gewonnen, aldus Mediacongo. Net buiten de oude mijnstad Manono is een grote lithiumafzetting ontdekt,

Paul Mabolia, die veel ervaring opdeed rond mijnbouw en bij de Wereldbank, leidt nu de meest strategische afdeling in de Congolese mijnbouw.

Het Mijnbouwregister heeft de taak om de toekenning van ‘titels’ in de mijnbouw en vergunnigen om te exploreren zo transparant mogelijk te laten verlopen. CAMI moet door zijn werking investeringen beveiligen en helpen aan te trekken.

Er is weinig bekend over de inhoud van de gesprekken van deze week. Volgens een persbericht van AVZ Minerals is Paul Mabolia wel vastbesloten om van het nieuwe project in Manono een succes te maken.

Mining Intelligence beschouwt ‘Manono’ als het op drie na grootste lithiumproject in de wereld. Het project zit nu in de haalbaarheidsfase en zou 16,4 miljoen ton lithium kunnen produceren. De nog grotere projecten zijn McDermitt (op de grens tussen Nevada en Oregon in de VS), Thacker Pass (Nevada) en Bonnie-Claire (Nevada). Amerikaanse projecten staan vooraan in het klassement maar de VS hebben niet de grootste lithiumvoorraden; Chili, Australië, Argentinië en China zouden nog grotere voorrraden hebben.

Lithium is voor meer dan één potentiële investeerder interessant. Veel Congolese experts suggereren zelfs dat ondernemers uit eigen land serieus zouden moeten overwegen om te investeren in beursgenoteerde aandelen in de lithiumsector.

Lithium is een essentieel element voor de productie van batterijen voor elektrische voertuigen en smartphones. En alle analyses wijzen op een exponentiële groei van de lithiummarkt in de komende jaren. De opstart- en exploitatiekosten van nieuwe lithiumprojecten zijn nog wel erg hoog. Het kan jaren duren om winst te maken, zelfs wanneer de vraag groot is, zoals de afgelopen vijf jaar het geval was.

© CongoForum, 17.08.23 (em)

Beeld – bron: Afbeelding van Alexei via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.