Tshisekedi: minstens 3% van begroting moet naar wetenschappelijk onderzoek gaan (CongoForum)

KINSHASA – Minstens 3% van de staatsbegroting zou naar wetenschappelijk onderzoek in al zijn dimensies moeten gaan. Dat vindt president Félix Tshisekedi, die dinsdag een ‘conclaaf’ van Congolese wetenschappers in Kinshasa afsloot, aldus Radio Okapi.

Momenteel gaat er 0,5% naar wetenschappelijk onderzoek. Dat cijfer moet dus stijgen naar minstens 3%.

De minister van Wetenschappelijk Onderzoek, Gilbert Kabanda, is blij met de oproep van Tshisekedi. “Zonder geld heb je geen onderzoek”, aldus Kabanda. Hij zegt dat Congo een eigen oplossing moet vinden voor de Belgische intelligentsia die de economie bestuurde voor de onafhankelijkheid in 1960. Kabanda maakt plannen voor een aantal congressen met Congolezen.

Op het conclaaf, waaraan 300 uitvinders en vernieuwers deelnamen, werd gepleit voor de oprichting van een interministeriële commissie die afgewerkte uitvindingen zou moeten ‘injecteren in de industrie’. Er moeten onderzoeksprogramma’s worden bedacht, en er moet financiering komen voor onderzoeksprojecten. De deelnemers vragen ook om een nationaal agentschap voor intellectuele eigendom en een soort onderscheiding op het vlak van wetenschap, innovatie en technologie.

Een ‘taskforce’ met juristen, economen en anderen zou uitvinders kunnen helpen en begeleiden en zou ook adviezen kunnen geven aan bedrijven.

© CongoForum, 30.08.23 (db)

Beeld – bron: Gilbert Kabanda, Félix Tshisekedi/Présidence de la République/Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.