Tshisekedi reorganiseert rechterlijke macht: rechters ontslagen, gepensioneerd of bevorderd (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft belangrijke wijzigingen aangebracht in de rechterlijke macht. Na een reeks besluiten die maandag bekend zijn gemaakt, zijn verschillende rechters ontslagen, met pensioen gestuurd of bevorderd. Anderen zijn verplicht met pensioen gestuurd.

Het staatshoofd ontsloeg volgens Actualité.cd rechters die veroordeeld waren voor strafbare feiten en die hun taken niet langer konden uitvoeren in overeenstemming met de disciplinaire teksten die het beroep regelen. Een aantal rechters van de Raad van State werd geacht hun ambt te hebben verlaten omdat ze de zittingen van de rechtbank niet bijwoonden. Zij werden ambtshalve ontslagen. Onder hen bevonden zich de rechters Noël Botakile en Léon Odimula.

Verschillende andere rechters zijn aan een hogere rechtbank toegewezen. Rechter Aimé Ilunga Tshamakeji, eerste voorzitter van het Hof van Beroep van Kinshasa/Gombe, is gepromoveerd tot raadsheer bij het Hof van Cassatie, terwijl Sylvain Kaluila, openbaar aanklager bij het Hof van Beroep van Kinshasa/Matete, is benoemd tot advocaat-generaal bij het Hof van Cassatie. Magistraten van de rechtbanken van eerste aanleg, de vredegerechten en de parketten die aan deze rechtbanken verbonden zijn, hebben een hogere rang gekregen.

Andere presidentiële besluiten hadden betrekking op de pensionering van sommige rechters en de postume bevordering van overleden magistraten.

Deze benoemingen bij de rechterlijke macht moeten worden gezien in het licht van de vernieuwing van het beroep door de benoeming van nieuwe burgerlijke en militaire rechters, na de wervingsoperatie die in het hele land werd georganiseerd. 2.500 magistraten zijn benoemd en aan hun opleiding begonnen.

© CongoForum, 29.08.23 (rk)

Beeld – bron: Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.