Verhit debat rond Primera Gold-contract: minister van Financiën reageert op kritiek (CongoForum)

KINSHASA – De controverse rond de fiscale en commerciële voordelen, toegekend aan Primera Gold, neemt toe en verdeelt de publieke opinie, het maatschappelijk middenveld, de politiek en de regering, bericht Actualité.cd.

Primera Gold, dat sterk is gegroeid in de mijnbouw, staat in de kijker omdat het veel voordelen kreeg van de Congolese staat. Het nationale parlementslid Alfred Maisha uitte openlijk kritiek op de privileges en het monopolie die aan Primera Gold zijn; Congolese bedrijven, die grondstoffen ontginnen, kregen niet dezelfde gunsten.

In een reactie op de aantijgingen ontkende minister van Financiën Nicolas Kazadi dat de Congolese regering Primera Gold exclusieve rechten had verleend om goud te ontginnen. Volgens hem werd deze joint venture opgericht om de illegale ontginning van ertsen tegen te gaan, die volgens hem het conflict in het oosten van het land aanwakkert en ten goede komt aan Rwanda. Kazadi noemde geruchten dat Primera Gold slechts 20.000 dollar had bijgedragen “belachelijk” en zei dat het land sinds begin dit jaar drie ton goud had geëxporteerd, vergeleken met 26 kilo het jaar daarvoor.

De minister benadrukte ook het onderscheid tussen ambachtelijke en industriële mijnbouw en zei dat Congo had geleden onder ongunstige belastingvoorwaarden die de verkoop van ertsen aan buurlanden zoals Rwanda en Oeganda stimuleerden. Kazadi verzekerde dat andere mijnbouwspelers dezelfde voorwaarden als Primera Gold konden krijgen als ze het beleid van het staatshoofd op het vlak van transparantie en traceerbaarheid respecteren.

Op de vraag waarom de Congolese regering deze grondstoffen niet zelf zou kunnen exploiteren, antwoordde Kazadi dat het ontbreekt aan financiële en technische capaciteit. Hij verdedigde dan ook het partnerschap met Primera Gold, gevestigd in de Verenigde Arabische Emiraten.

© CongoForum, 28.08.23 (rk)

Beeld – bron: Nicolas Kazadi, Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.