Voetbal: FIFA boos over politieke inmenging bij Congolese voetbalbond (CongoForum)

KINSHASA – Er loopt heel wat mis bij de Congolese voetbalbond (FECOFA). In die mate zelfs dat de internationale voetbalfederatie FIFA nu met sancties dreigt als de politieke inmenging bij de Congolese organisatie niet ophoudt. Dat bericht Mediacongo.

De FIFA kreeg informatie over de jongste manoeuvres van de Congolese politiek: de minister van Sport zou zich te veel bemoeien met de FECOFA. Zijn aanpak zou niet stroken met de regels van de internationale federatie.

De wereldvoetbalbond vindt het bijvoorbeeld niet kunnen dat de minister van Sport een commissie installeerde om een nieuw ‘format’ te bedenken voor de Congolese voetbalcompetitie. Een ander feit dat de FIFA tegensteekt, is een gebeurtenis van 25 juli 2023: toen werden twee leden van het normaliseringscomité van FECOFA lastig gevallen door medewerkers van de militaire inlichtingendienst DEMIAP. Het is nog altijd niet duidelijk om welke redenen dat gebeurde.

De FIFA herinnert eraan dat alleen FECOFA het recht heeft om het nationale voetbalkampioenschap te managen en hierover beslissingen te nemen.

Als de situatie niet verandert, kunnen er sancties komen tegen FECOFA, waarschuwt de internationale voetbalbond. De DR Congo zou dan kunnen worden geweerd bij een aantal grote voetbalevenementen op het Afrikaanse continent.

© CongoForum, 23.08.23 (db)

Beeld – bron: logo FECOFA

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.