Wat vinden de inwoners van Kinshasa van de noodtoestand in het oosten? (CongoForum)

KINSHASA – De evaluatie van de noodtoestand in Noord-Kivu en Ituri vond plaats in Kinshasa van 14 tot 16 augustus. Moet deze uitzonderlijke maatregel worden gehandhaafd of op vraag van de meerderheid van de deelnemers worden opgeheven? Inwoners van Kinshasa gaven maandag in de straten van de hoofdstad aan Actualité.cd hun mening over het onderwerp.

“Ik zal in algemene termen spreken”, zei Cynthia Balama, een bankmedewerkster. “De beslissing om deze maatregel op te heffen hangt af van verschillende factoren en kan het onderwerp zijn van veel debat. De noodtoestand wordt ingesteld om de veiligheid en stabiliteit van een regio te waarborgen. Voordat deze maatregel wordt opgeheven, is het belangrijk om te beoordelen of de voorwaarden aanwezig zijn om de veiligheid van de burgers en het goede verloop van de verkiezingen te garanderen. Wat de publieke opinie betreft, wil ik opmerken dat de meerderheid van de deelnemers aan de evaluatie opriep om de noodtoestand op te heffen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de mening van alle betrokkenen, onder wie veiligheidsfunctionarissen en deskundigen op dit gebied”.

En de eerlijkheid van de verkiezingen? Cynthia Balama: “Wanneer een uitzonderlijke maatregel zoals de noodtoestand wordt ingevoerd, moet je ervoor te zorgen dat alle politieke partijen gelijke kansen hebben om hun verkiezingscampagns te voeren en deel te nemen aan de verkiezingen. De noodtoestand opheffen zou een evenwichtiger en eerlijker klimaat voor alle kandidaten kunnen bevorderen. Het is daarom belangrijk om de mogelijke risico’s van het opheffen van de maatregel af te wegen. We moeten rekening houden met de huidige veiligheidssituatie, mogelijke bedreigingen en de capaciteit van de veiligheidstroepen om de orde te handhaven en de veiligheid van de burgers tijdens de verkiezingsperiode te garanderen”.

Geen verschil?

De noodtoestand heeft zeker niet de verwachte resultaten opgeleverd, zegt Ariane Olondo, een agro-industriële onderneemster van in de dertig. “Maar”, vervolgt ze, “ik denk niet dat het een goed idee is om deze maatregel 6 maanden voor de verkiezingen op te heffen. Ik herinner me dat de inwoners van Beni en Butembo in 2018 niet konden deelnemen aan de presidentsverkiezingen wegens de onveiligheid. Het opheffen van de noodtoestand kan een veiligheidsrisico vormen omdat we niet weten wat er kan gebeuren. Idealiter wordt de maatregel pas na de verkiezingen opgeheven. Om de veiligheid te verbeteren, moeten we bekijken wat er al gedaan is en de sterke en zwakke punten identificeren. Daarna moeten we een nieuwe strategie ontwikkelen”.

Mpemba Mukuna, een laatstejaarsstudent aan de Nationale Pedagogische Universiteit (UPN), is het daarmee eens. “Ik denk niet dat het een goed idee is om de noodtoestand op te heffen als er een dreiging is. De reden waarom maatregel is ingevoerd, is nog niet helemaal weg. Het is normaal dat de bevolking het niet eens is met deze maatregel, omdat de meeste van hun rechten beperkt zijn”.

“Deze grondwettelijke bepaling werd ingevoerd om de gewapende groepen uit te roeien die terreur zaaien in de provincies Noord-Kivu en Ituri, om een einde te maken aan de onveiligheid die dit deel van het land al meer dan twee decennia teistert. Drie jaar na de invoering van deze uitzonderlijke maatregel kan niet worden gezegd dat het doel is bereikt. De indruk is eerder dat de situatie van voor de noodtoestand dezelfde is als de situatie erna. Bovendien worden de moordpartijen op de bevolking steeds intensiever. Sommige internationale organisaties en burgerbewegingen hebben in hun rapporten een gemengd beeld geschetst van de staat van beleg. De bevolking is het zat. Dus moesten we nadenken over andere opties, want de maatregel heeft gefaald”, zegt Maryline Mushiya, een winkelbediende op de kruising van de Rwakadingi- en Kasavubu-lanen.

Positieve conclusies trekken uit de acties van het Congolese leger

Malaïka Luhahi, die voor een overheidsagentschap werkt, vindt dat de acties van het Congolese leger tegen gewapende groepen erkend moeten worden. “Mensen zeggen dat het leger niets doet. Ik denk echter dat ze niet handelen op het verwachte niveau, misschien door een gebrek aan steun. Op een bepaald niveau doen ze lovenswaardig werk. Het is bemoedigend. Ze proberen het publiek gerust te stellen. Het is heel belangrijk om de noodtoestand te handhaven. Om de veiligheid in deze provincies te versterken, nu diplomatieke onderhandelingen zijn mislukt, moeten we ons leger versterken, niet alleen qua aantallen maar ook qua logistiek en opleiding”, stelde ze.

De recente rondetafelconferentie over de toekomst van de noodtoestand in de provincies Ituri en Noord-Kivu kwam trouwens aan bod op een recente ministerraad in de Cité de l’Union Africaine.

Als hoeder van de natie en van de goede werking van de instellingen beloofde president Félix Tshisekedi de situatie op verantwoorde wijze te onderzoeken en de natie binnenkort te informeren over de plannen met de noodtoestand, rekening houdend met de gedane aanbevelingen.

© CongoForum, 23.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.