Zuid-Kivu: bestuur kent landeigendomsrechten toe aan pygmeeën (CongoForum)

BUKAVU – De provinciale overheid van Zuid-Kivu heeft afgelopen woensdag eigendomstitels overhandigd aan pygmeeën in de streek van Kabare. Deze pygmeeën hebben nu hun eigen land om op te overleven, signaleert Radio Okapi.

De operatie werd mogelijk gemaakt door organisaties die campagne voeren voor de bevordering van de rechten van inheemse volkeren, als onderdeel van de bescherming van de concessie van het nationale park Kahuzi Biega (PNKB).

Jérémie Bisimane, de provinciale minister voor Ruimtelijke ordening en Grondzaken, is van mening dat het toekennen van eigendomstitels aan inheemse pygmeeën ertoe zal leiden dat ze het recht opgeven om de concessie van het nationale park Kahuzi Biega te gebruiken: “De provinciegouverneur heeft mij afgevaardigd om de titels en registratiecertificaten officieel aan de inheemse bevolking te overhandigen. Dit maakt deel uit van de overeenkomst tussen de Congolese regering, de inheemse volkeren, de ‘chefferies’ en de partners, waaronder het PNKB. Het is een manier om te voorkomen dat de pygmeeën de parkconcessie blijven exploiteren. En vandaag was het eerste deel een stuk land dat werd gevonden in Kashusha. Om het veilig te stellen heeft de gouverneur van de provincie een decreet uitgevaardigd, gevolgd door een registratiecertificaat van de afdeling eigendomstitels.”

Bisimane wijst erop dat de lokale bevolking een certificaat heeft gekregen waarmee een stuk grond van 4 hectare is verzekerd. Rond Kamakombe hebben ze nog een stuk grond gekregen, voegt hij eraan toe. Hij belooft dat deze operatie zal worden uitgebreid naar andere gronden. “Vermits dit toezeggingen zijn, moeten ze worden nagekomen,” besluit hij.

© CongoForum, 18.08.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Rachel Kiese Mbangu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.