Beni: herstelde Loya-brug brengt handel terug naar regio (CongoForum)

BUTEMBO – De Loya-brug over de gelijknamige rivier in het territorium Beni (Noord-Kivu) is sinds zaterdag weer operationeel, na te zijn hersteld.

Dankzij de reparatie van de brug is er weer verkeer mogelijk tussen de stad Butembo en de streek van Malio en Baswaga-Madiwe. De reparatie was mogelijk dankzij de financiële steun van twee jongeren uit de gemeenschap, meldt Radio Okapi.

De burgermaatschappij van Baswagha-Madiwe is blij om het herstel van deze brug, die van vitaal economisch belang is. Ze vraagt aan de gebruikers om de aanbevolen laadvermogens voor voertuigen te respecteren.

De Loya-brug stortte meer dan zes maanden geleden in, en dat had het verkeer tussen de stad Butembo, Malio en Baswaga-Madiwe verlamd. Als gevolg daarvan moesten de mensen in deze regio, die van de landbouw leven, lange reizen maken om hun producten naar de handelscentra te vervoeren.

Volgens Elcas Kisala, ondervoorzitter van de burgermaatschappij van Baswagha-Madiwe, is het herstel van de brug van groot economisch belang, omdat landbouwproducten uit deze regio nu gemakkelijk Butembo, Beni, Kasindi en andere steden in dit deel van Noord-Kivu kunnen bereiken.

Elcas Kisala wijst erop dat ook de transportkosten zijn gedaald doordat de af te leggen afstanden nu worden verkleind.

Volgens hem verbindt de brug ook de dorpen van Malio via de landbouwweg Maboya-Kanyihunga. Verschillende boerendorpen zijn nu verbonden met Maboya. Het gaat onder andere om Mbumbunza, Vutsokomya, Vuhumbi, Kangoko, Kavuhiriro, Misiyoni, Matale en Kanyihunga.

Deze regio produceert voornamelijk aardappelen, bonen, maïs, bananen en een breed scala aan fruit.

© CongoForum, 19.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/FARDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.