Brutaal optreden leger eist 43 mensenlevens in Goma (CongoForum)

GOMA/KINSHASA – De Congolese regering bevestigt dat er deze week 43 doden en 56 gewonden zijn gevallen in Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu. Dat gebeurde bij de repressie van een betoging van Wazalendo, een religieuze beweging tegen de VN-vredesmacht (Monusco). Eén politieman werd gestenigd. Ordehandhavers moesten ingrijpen, maar dat ging gepaard met een heel zware menselijke balans.

De regering is naar eigen zeggen onthutst over de recente gebeurtenissen in Goma, aldus Actualité.cd. Ze betuigt haar medeleven met de getroffen families en steunt het onderzoek dat is ingesteld door het krijgsauditoraat van Goma.

Momenteel zitten 158 mensen opgesloten, onder wie Ephraïm Bisimwa, de leider van de religieuze beweging. Er zou spoedig een proces worden gehouden. De autoriteiten willen naar eigen zeggen geen straffeloosheid dulden.

Kinshasa stuurde ondertussen een delegatie die de situatie in de stad moet evalueren. De regering en de provinciale overheid roepen op tot waakzaamheid en kalmte.

Human Rights Watch

De betogers in Goma protesteerden tegen de aanwezigheid van de VN-vredesmacht en andere internationale krachten in Congo. Human Rights Watch verwijst naar videobeelden waarop te zien is hoe Congolese soldaten levenloze lichamen op een vrachtwagen gooien. De meeste lijken zouden worden bewaard in een legerziekenhuis. Familieleden van de slachtoffers krijgen er geen toegang.

“Het Congolese leger lijkt te hebben geschoten op een menigte om een betoging te verhinderen”, zegt Thomas Fessy, onderzoeker bij HRW. “Er werd uitermate brutaal en onwettelijk opgetreden om de naleving van het betogingsverbod af te dwingen.” HRW wil dat de families de lichamen van de slachtoffers mogen zien en eist dat de verantwoordelijke militairen worden berecht.

De burgerbeweging LUCHA veroordeelt het optreden van het leger en merkt op dat de aanhangers van de religieuze groepering altijd vreedzaam zijn gebleven. LUCHA wil dat president Félix Tshisekedi erop toeziet dat de verantwoordelijken worden gestraft. De beweging vraagt ernstig onderzoek en de opheffing van de noodtoestand, die nog altijd in Noord-Kivu van kracht is.

Monusco betreurt het verlies van mensenlevens maar zegt ook dat de betoging verboden was. Bintou Keita, die aan het hoofd staat van de vredesmacht, dringt eveneens aan op een onafhankelijk onderzoek.

De opposanten Moïse Katumbi en Martin Fayulu veroordeelden het zware geweld in Goma. Ook zij vragen diepgaande onderzoeken en gerechtigheid voor de slachtoffers en hun families.

© CongoForum, 01.09.23 (db)

Beeld – bron: (archief, illustratief) Radio Okapi/Bernadin Nyangi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.