Bukavu: vrouwenorganisaties klagen plundering herdenkingssite aan (CongoForum)

BUKAVU – Vrouwen van de burgermaatschappij in Zuid-Kivu hebben afgelopen woensdag in Bukavu de poging aangeklaagd om het herdenkingsmonument voor vrouwen te vernielen. Dat monument werd in 2010 gecreëerd naar aanleiding van de Wereldvrouwenmars.

De aanklacht staat in het memorandum “Waarschuwing”, dat de vrouwen woensdag publiceerden. Het monument bevindt zich tegenover de markt van Nguba, in de gemeente Ibanda.

Volgens de vrouwenactivisten wordt het Vrouwengedenkteken, een symbool voor de vereeuwiging van vrouwelijke oorlogsslachtoffers, geplunderd door privépersonen. Deze vrouwen uit het maatschappelijk middenveld roepen de Congolese justitie op om een onderzoek in te stellen en alle betrokkenen te straffen.

Deze plek, die in 2010 werd opgericht tijdens de Wereldvrouwenmars in Bukavu, waaraan vrouwen uit zo’n 40 landen uit de hele wereld deelnamen, is een teken van solidariteit met de vrouwen van Zuid-Kivu, die het slachtoffer waren van de oorlogen. Sommigen van deze vrouwen werden zelfs levend begraven.

Angélique Kasi Kalulu, actief in het middenveld, legt uit: “Voor ons, de vrouwen van de provincie, vertegenwoordigt deze plek alle vrouwen van de wereld, omdat het een plek is waar alle vrouwen van de wereld in 2010 bijeenkwamen in naam van de vrouwen van Zuid-Kivu, in naam van alle vrouwen van ons land, in naam van alle vrouwen van de wereld. Wij, de vrouwen aan wie deze plek is toevertrouwd, zeggen tegen onszelf dat we deze plek terug moesten krijgen, want voor ons is dit het leven, dit is een plek waar we sinds 2010 de ‘levensboom’ voor vrouwen hebben neergezet”.

De vrouwen van Zuid-Kivu roepen de provinciale overheid op om aan de diensten opdracht te geven om een einde te maken aan de plundering van deze waardevolle plek. Ze roepen justitie op om een onderzoek in te stellen en iedereen te straffen die betrokken is bij de plundering.

© CongoForum, 01.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jonathan Fuanani

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.