Bunia: ontheemden in Kigonze al 9 maanden zonder voedsel en geneesmiddelen (CongoForum)

BUNIA – De ontheemden in Kigonze in Bunia (Ituri) beweren al ongeveer negen maanden geen voedsel of andere hulp te hebben ontvangen. Ze zijn op de vlucht voor geweld en de wreedheden van gewapende groepen in de streek van Djugu. Op dit moment ontbreekt het hen aan alles. Dat vertelden ze in een gesprek met Radio Okapi.

Ook al erkennen sommigen de inspanningen van bepaalde ngo’s die wat financiële steun geven om te overleven, toch doen ze een beroep op de regering om hen te hulp te schieten en hen in staat te stellen om terug te keren naar hun plaats van herkomst.

Henriette Love zegt dat ze zich zorgen maakt over de situatie van haar 9 kinderen, die niet allemaal naar school gaan. Hulpeloos en wanhopig brengt ze haar dagen in angst door. Henriette is niet de enige; veel andere vrouwen in Kigonze zeggen dat ze in dezelfde moeilijkheden verkeren, om nog maar te zwijgen van de honger: “Voor er sprake is van een meer duurzame oplossing, moeten ze ons eerst eten brengen”, is te horen. “De situatie is zeer ernstig. Wij oude mensen slapen met een lege maag”.

Sommige ontheemden tonen zich berustend maar ook veerkrachtig. Ze leren nu bijvoorbeeld hoe ze herbruikbaar maandverband kunnen knippen en naaien. Toch blijven ze geconfronteerd worden met een gebrek aan middelen om in grote hoeveelheden te produceren en zo aan hun behoeften te voldoen. “We hebben niet genoeg stof om te naaien, dus we vragen om hulp. We zouden het vak ook kunnen leren aan onze broeders die het hier moeilijk hebben, maar we hebben niet genoeg machines”, zegt één van hen.

Volgens recente humanitaire rapporten telt de provincie Ituri 64 plaatsen waar meer dan 1,8 miljoen ontheemden verblijven.

© CongoForum, 26.09.23 (cvl)

Beeld – bron: Radio Okapi/Jean-Claude Loky

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.