Centraal-Kongo: administrateurs territoria al 8 maanden lang niet betaald (CongoForum)

MATADI – Een jaar na hun aanstelling zitten de administrateurs van de territoria in de provincie Centraal-Kongo in zak en as. Sinds hun aantreden hebben zij immers nog geen enkel salaris of bonus ontvangen. Ook werkingskosten werden niet vergoed. Zij hebben hun situatie bij het staatshoofd aangeklaagd, bericht La Voix du Kongo Central.

Een hoge ambtenaar van het provinciale ministerie van Binnenlandse zaken wijst erop dat sommigen voor het opnemen van hun functie hun familie hebben achtergelaten maar dat diezelfde familie wel van hen materiële steun verwacht. “Sommigen hebben het zelfs moeilijk om de schoolkosten voor de kinderen te betalen of beltegoed op hun telefoon te zetten”, vertelde één van de administrateurs (gewestbeheerders) aan Top Congo.

Volgens informatie waarover “La Voix du Kongo Central” beschikt, hebben de administrateurs sinds begin januari ook op provinciaal niveau geen ‘retrocessie’ ontvangen. Het provinciale ministerie van Binnenlandse Zaken verwijst hiervoor naar het provinciale ministerie van Financiën en Begroting. Volgens een leidinggevende heeft minister Papy Mambo al gezorgd voor een begrotingslijn die voorziet in de werkingskosten van de divisies maar is het vrijgeven van fondsen een bevoegdheid van het provinciale ministerie van Financiën.

De bestuurders van alle 145 territoria van het land hebben zich collectief tot president Tshisekedi gericht om hun situatie aan te klagen. Zij voelen zich nu ‘bedelaars van het volk’.

© CongoForum, 14.09.23 (em)

Beeld – bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.