Centraal-Kongo: stichting leidt politiemensen op om handel in wilde dieren kordaat te bestrijden (CongoForum)

MATADI – Stroperij en illegale handel vormen een grote bedreiging voor het voortbestaan van de wilde diersoorten in de DR Congo. De haven van Matadi en de internationale luchthaven van Ndjili zijn twee belangrijke doorvoercentra voor deze handel. Om deze handel drastisch terug te dringen, geeft de African Wildlife Foundation (AWF) de gerechtelijke politieagenten (OPJ) van de staatsdiensten die verantwoordelijk zijn voor de grenzen van Centraal-Kongo nu ruimere bevoegdheden. Dat meldt Infobascongo.

In het Ledya-flathotel in Matadi krijgen ongeveer 20 officieren van het SCTP (ex-Office national des transports, Onatra), de migratiedienst (DGM), de Direction générale des douanes et assises (DGDA) en het Office congolais de contrôle (OCC) in Centraal-Kongo bijscholing over de handel in wilde diersoorten, het omgaan met het dierenbestand en aanverwante thema’s.

De snelgroeiende illegale handel genereert wereldwijd 20 miljard dollar omzet per jaar en is de op drie na grootste commerciële activiteit ter wereld. Olifanten, schubdieren en neushoorns behoren tot de belangrijkste slachtoffers. In 2021 kwam vier ton schubben van schubdieren die in het buitenland in beslag waren genomen uit de haven van Matadi.

De rijke Congolese fauna wordt wereldwijd begeerd door criminele groepen. Deze groepen gebruiken Congo niet alleen als land om dieren te vangen maar ook als doorvoerland – omdat de grenzen poreus zijn en de controles zwak zijn. De eindbestemming is meestal Azië.

© CongoForum, 20.09.23 (em)

Beeld: parkwachters in het Upemba-park, Katanga

Bron: Eddy Merveillie

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.