DR Congo en Oeganda repatriëren ex-ADF-strijders na deradicalisering (CongoForum)

KASINDI – Vorige week was een belangrijke mijlpaal voor de demobilisatie van rebellen van de Allied Democratic Forces (ADF). Vrijdag repatrieerden Oeganda en de DR Congo gezamenlijk ex-strijders die een intensief deradicaliseringsproces hadden ondergaan, schrijft Actualité.cd.

De Amerikaanse stichting Bridgeway, actief in zowel Oeganda als de DR Congo, voerde deze deradicalisering uit. Tweeëntwintig Congolese ex-rebellen van de ADF, met name uit Beni, Mambasa en Irumu, werden na zes maanden rehabilitatie door Oeganda overgedragen aan de DR Congo. Ze hadden zich overgegeven of waren gevangen genomen bij gevechten.

De officiële ceremonie werd gehouden in Kasindi, een grensstad, in aanwezigheid van de generaals Kasongo Maloba en Dick Olum, die respectievelijk de DR Congo en de Oegandese strijdkrachten vertegenwoordigden. De woordvoerder van de FARDC-UPDF-coalitie zei dat deze ex-rebellen niet alleen psychosociale hulp hebben gekregen, maar ook beroepsopleidingen hadden gevolgd in kleermaken, mechanica en landbouw, om hun integratie in het burgerleven te vergemakkelijken.

Tegelijkertijd droeg de DR Congo acht voormalige ADF-rebellen uit Oeganda over, onder wie één vrouw.

Het gaat om een primeur voor de DR Congo: nooit eerder zijn Congolese ex-leden van de ADF gerepatrieerd na zo’n deradicaliseringsproces onder leiding van Bridgeway. De stichting gebruikt verschillende methoden om ADF-strijders aan te moedigen zich over te geven, variërend van radioprogramma’s tot het verspreiden van folders per helikopter in gebieden die in handen zijn van het ADF.

Volgens Laren Poole, chef operaties bij de Bridgeway Foundation, is het aanmoedigen van overgave cruciaal voor het verminderen van de impact van de ADF, die nu is aangesloten bij Islamitische Staat (IS).

© CongoForum, 19.09.23 (rk)

Beeld – bron: Radio Okapi/Marc Maro Fimbo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.