Economische zone Maluku: “Historische mijlpaal voor diversifiëring en werkgelegenheid”, zegt minister Paluku (CongoForum)

KINSHASA – De industriële productie in de ‘speciale economische zone’ (ZES) Maluku in Kinshasa is zaterdag 2 september van start gegaan in aanwezigheid van president Félix Tshisekedi. Het gaat om de productie van tegels en aardewerk “made in Congo” door het Chinese bedrijf ‘Saphire Ceramics DRC, gevestigd in de pilootzone Maluku.

Volgens de minister van Industrie, Julien Paluku, zal het materiaal dat in de fabriek wordt verwerkt, na de industriële productie op grote schaal op de lokale en internationale markt moeten worden gebracht, met als onmiddellijk gevolg dat de zware importrekening zal dalen en de export zal toenemen, waardoor het volume aan buitenlandse deviezen zal toenemen, een belangrijke factor voor de monetaire stabiliteit van het land.

Paluku beschreef de komst van de ZES als “een historische mijlpaal voor de diversifiëring van de Congolese economie, een garantie voor de bloei van onze economie”.

De minister van Industrie zei dat deze eerste productie slechts een voorproefje is van de daadwerkelijke heropleving van de Congolese industrie. Hij nodigde andere bedrijven uit om in de voetsporen van het Chinese bedrijf te treden.

“Ik zou al deze bedrijven willen aanmoedigen om in de voetsporen te treden van Saphire Ceramics DRC, dat zijn waarde heeft bewezen en de kampioen is van de productie in de experimentele Speciale Economische Zone van de DR Congo. Wie had kunnen denken dat voor het einde van 2023 de vlag van de DR Congo nog zou wapperen als het gaat om afgewerkte producten met het ‘Made in Congo-label’ die voldoen aan internationale normen en standaarden op zowel de binnenlandse als de buitenlandse markt?”

“Deze tegel- en aardewerkindustrie biedt de Congolese bevolking een breed scala aan zakelijke mogelijkheden, met een waardevol domino-effect op andere sectoren van het economische leven. De vastgoedhausse, die onvermijdelijk zal ontstaan door de invasie van goedkope tegels en aardewerk op de markt, zal niet voorbijgaan zonder banen te creëren voor bouwtechnici, metselaars, loodgieters, electriciens, schrijnwerkers, timmerlieden, installateurs, ijzerwerkers, glaszetters, enz.”

Producten van Pepsi

Julien Paluku zegt dat volgend jaar ook andere activiteiten zullen van start gaan in de speciale economische zone van Maluku. Er zijn ook plannen voor ZES-zones in andere delen van het land. In 2024 zal Pepsi zijn intrede doen in de Maluku-zone.

“Volgens schattingen zullen we in de eerste helft van volgend jaar terugkeren naar Maluku voor de levering van de eerste Pepsi-producten van ‘Varun Beverages’, dat hard werkt om de bouw van zijn fabriek af te ronden. In de provincie Equateur werkt Miluna hard aan de verwerking van rubber, koffie en cacao. De ‘Kin Malebo ZES’, in de stadsprovincie Kinshasa, en de ‘Musienene ZES’, in de provincie Noord-Kivu, zijn goed gevorderd in hun ontwikkelingsproces, met het oog op de bewerking van hout en chilipeper. En dat gebeurt ten dienste van de militaire industrie”, benadrukte Julien Paluku.

“De grensoverschrijdende ZES die samen met Zambia is opgezet in het kader van het project voor de productie van voorlopers (precursoren) voor elektrische batterijen, bevindt zich in de pre-haalbaarheidsfase. Er moeten nog veel andere ZES’s worden gestart in de zes (06) industriële zones, met name in Kalamba Mbuji, Kisangani, Nyangezi en in de omgeving van Bunia”.

In de speciale economische zone Maluku, met een totale oppervlakte van 880 hectare, beslaat dit eerste deel van het project 244 hectare.

Zes bedrijven zijn goedgekeurd voor productie. Dit zijn Saphire Caramics, dat tegels en aardewerk zal produceren; Varum Beverages Rdc, dat Pepsi-frisdranken zal produceren; Ebenezer International Sarl; TK Timber Sasu; en Sopaco, dat geraffineerde palmolie zal verwerken, huishoudzeep en margarine zal produceren, en bouillon, mayonaise, tomatenpuree en andere voedingsmiddelen zal maken.

© CongoForum, 05.09.23 (rk)

Beeld – bron: Tshisekedi, Radio Okapi/Présidence de la République

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.