Europees geld om Congolese justitie toegankelijker te maken (CongoForum)

KINSHASA – De Europese Unie maakt 35 miljoen euro vrij om de Congolese justitie te ondersteunen. Het geld zou moeten helpen om justitie toegankelijker te maken, verklaarde Didier Reynders, de Belg die Europees Commissaris van Justitie is. Reynders is momenteel op werkbezoek in de DR Congo.

De EU steunt de Congolese regering al bij het rekruteren van nieuwe rechters. In de eerste helft van 2024 moet in Kinshasa een internationale conferentie worden gehouden die zal zijn gewijd aan internationale justitie en overgangsjustitie, signaleert Radio Okapi. “Congo werkt al lang erg goed samen met het Internationaal Strafhof”, aldus Reynders. “Sommige gevallen werden behandeld in Den Haag. Maar mogelijk kan er worden nagedacht over de rol van een meer regionaal georganiseerde rechtspraak.”

Volgens Reynders legt de EU ook 14 miljoen euro op tafel om het nieuwe verkiezingsproces in Congo te steunen. “De kiezersbestanden moeten zo volledig mogelijk worden gemaakt”, luidt het. “Ze moeten zo transparant mogelijk zijn. Dan kan het verkiezingsproces zijn verloop hebben. Het is nog te vroeg om de situatie in te schatten, maar ik denk dat er wel veel inspanningen worden gedaan om correct gegevens te verzamelen over de kiezers.” Reynders wil met de nationale kiescommissie (CENI) bekijken wat er kan gebeuren om de internationale partners te informeren over de vooruitgang van het proces.

In het kader van zijn bezoek aan Congo gaat Reynders onder meer langs bij president Félix Tshisekedi. In Lubumbashi zal hij bedrijfsleiders ontmoeten om met hen te praten over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van ondernemingen in de mijnbouw en de agro-industrie.

© CongoForum, 06.09.23 (db)

Beeld – bron: Afbeelding van Pexels via Pixabay

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.